لنز پرایم : کجا و چگونه استفاده کنم؟
راهنمای خرید
تا به حال از دیدن تصاویر پرتره با نهایت وضوح در چشمها و صورت به وجد آمدهاید؟ از دیدن وضوح مثالزدنی در عکس یک گل در چمنزار چطور؟ لابد از خودتان پرسیدهاید از چه تجهیزاتی برای این عکس استفاده شده است؟ ما به شما میگوییم: یک کلام لنز پرایم ! همانطور که میدانیم عکاسی بدون وجود لنز امکانپذیر نیست. لنزها یکی از مهمترین تجهیزات مورد نیاز عکاسی هستند. در واقع گاهی یک لنز باکیفیت با یک بدنه مبتدی باعث میشود تا عکاس تصاویر خیره کنندهای را ثبت کند. به همین خاطر پرداخت هزینه بالا برای لنز ارزش خرید بالایی خواهد داشت و کاملاً منطقی است. اگر هنوز کنجکاو هستید که با این دسته لنزهای پرایم بیشتر آنا شوید ادامه متن را از دست ندهید.
لنز پرایم چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم لنز پرایم لنزی است، که قابلیت بزرگنمایی ندارد. لنز پرایم فاصله کانونی ثابت دارد و قابل تغییر نمیباشد. لنزهای پرایم معمولاً دیافراگمهایی با گشودگی دهانه بالا دارند، که معمولاً حداکثر در محدوده بین f/2.8 تا f/1.2 قرار دارند. که همین امر باعث میشود خرابی و استهلاک در آنها بسیار کم اتفاق بیافتد.
میتوانیم بگوییم که لنز پرایم لنزی استاندارد است، که فاقد بزرگنمایی میباشد. شاید برخی کاربران از ویژگی ثابت بودن فاصله کانونی لنز ایراد بگیرند در بعضی موارد با نظرات کاربران (اگر به دنبال یک لنز همهکاره هستند) موافقیم؛ اما نباید از مزایای این نوع لنزها غافل شویم. قاعدتاً لنزهای پرایم چون اجزای اضافه ندارند، به همین دلیل شرکت سازنده میتواند روی ویژگیهای دیگر تمرکز بیشتری داشته باشد. اول از همه، لنز پرایم اپرچر بازتری دارد به اصطلاح سریعتر است.
اپرچر یا گشودگی دریچه دیافراگم مقدار نور ورودی به داخل دوربین را کنترل میکند و هر چه قدر نور بیشتر باشد، در محیطهای تاریک بهتر عمل خواهد کرد و با لنز پرایم میتوانید از سرعت شاتر بالاتر هم استفاده کنید و در نتیجه تصاویر واضح تری ثبت کنید.
اپرچر در کنترل عمق میدان هم نقش دارد، یعنی بخشی از تصویر که در محدوده فوکوس قرار میگیرد. هر چه قدر اپرچر لنز پرایم بازتر باشد، عمق میدان کمتر شده و بخش بیشتری از فضای پیش رو به شکل بوکه درمیآید. خب به مراتب در این وضعیت پرترهها جذابتر ثبت میشوند.
برای کسانی که کمتر در زمینه عکاسی اطلاعات و تجربه دارند باید گفت که هرچه فاصله کانونی کمتر باشد دوربین شما قابلیت ثبت زاویه وایدتری را دارد و هر چه فاصله کانونی بیشتر باشد دوربین شما تلهتر است و نقاط با فاصله بیشتر را در کادر شما قرار میدهد.
نکته !
لنزهای پرایم به بهبود تکنیکهای عکاسی شما کمک میکند. چرا که شما نمیتوانید برای پیدا کردن کادر مورد نظر خود از زوم کمک بگیرید. در واقع زوم خود شمایید! و انتخاب موقعیت فیزیکی خود شما سبب تغییر در زاویه دید و زوم تصویر میشود.
چرا لنز پرایم را انتخاب کنیم؟
تعریف لنز پرایم وقتی کامل میشود که روش استفاده کردن از آن را هم یاد بگیریم. مطمئن هستیم بعد از خواندن این مقاله دست به کار میشوید تا از تجربه عکاسی با لنز پرایم لذت ببرید. اگر هنوز یک لنز پرایم در کیت عکاسی خود ندارید. کافیست سری به فروشگاه دیدنگار بزنید و به راحتی بهترین لنز پرایم را خریداری کنید.
دیافراگم باز یک لنز پرایم دو تاثیر مهم دارد؛ در مرحله اول این گشودگی باعث میشود نور بیشتری به سنسور دوربین برسد و در نهایت شما میتوانید در محیطهای با نور کمتر عکسهای بهتری ثبت کنید. و تاثیر دوم ایجاد بوکههای بهتر و کمک به برجسته شدن سوژه و جدا شدنش از پسزمینه خواهد بود. پس اگر شما هم شیفته بوکههای بزرگ هستید. عکاسی با این لنز را حداقل برای یک بار تجربه کنید.
تفاوت لنز پرایم و زوم در چیست؟
اکثر عکاسان آتلیه با توجه به سبک و ژانر عکاسی مد نظرشان تنها از یک فاصله کانونی خاص استفاده میکنند. که لنزهای پرایم برای آنها فوقالعاده است. اما اگر دامنه وسیعتری از فاصله کانونی را برای ژانرهایی مثل عکاسی حیاط وحش یا معماری و یا عکاسی آثار باستانی بخواهید باید از لنزهای زوم استفاده کنید تا برای هربار تغییر فاصله کانونی مجبور به تعویض لنز نباشید.
لنزهای زوم دیافراگم بستهتری نسبت به لنزهای پرایم دارند. همچنین به دلیل ثابت نبودن دهانه دیافراگم معمولاً در زومهای بالا دهانه بستهتر هم میشود. تفاوت اصلی میان لنزهای پرایم و زوم در فاصله کانونی آنها است. فاصله کانونی لنزهای پرایم معمولاً عددی میان ۱۲ تا ۵۲۰۰ میلی متر است و قابل تغییر نیست. از سوی دیگر لنزهای زوم دارای حلقههایی برای تغییر فاصله کانونی هستند که این امر سبب میشود بدون اینکه جا به جا شوید و یا نیاز داشته باشید عدسیتان را عوض کنید فاصلههای کانونی مختلفی را در اختیار داشته باشید. هر چند که لنزهای پرایم در بخش فاصله کانونی مانند لنزهای زوم دست کاربر را باز نمیگذارند، اما معمولاً دارای دیافراگمهای بازتری هستند. لنزهای ثابت سریع معمولاً عدد دیافراگمی برابر f/1.4 یا حتی f/2.8 دارند. که امکان دریافت نور بیشتری به آنها میدهد و همچنین استفاده از لنزهای پرایم باعث میشود کنترل بیشتری روی عمق میدان داشته باشید و بتوانید عکسهای با عمق میدان کمتر (پسزمینه محوتر) و بوکههای بهتری ثبت کنید.
تفاوت لنزهای پرایم و زوم در سایز و وزن
هر دو لنز در سایزهای مختلفی تولید میشوند. و نمیتوانیم بگوییم که لنزهای پرایم همیشه از لنزهای زوم کوچکتر هستند؛ چرا که بعضی از انواع لنزهای ثابت با فاصلههای کانونی بلند، دارای ابعاد بزرگ و طول زیادی هستند. اما اکثر لنزهای ثابت پر کاربرد، معمولاً نسب به انواع زوم، از ابعاد کوچکتری برخوردار هستند. از طرفی لنزهای زوم میتوانند در وایدترین فواصل کانونیشان کامپکت باشند. اما در نظر داشته باشید که اکثر لن های زوم، با افزایش فاصله کانونی، طولشان نیز افزایش مییابد.
البته ناگفته نماند که استفاده از لنزهای بزرگ زوم میتواند حرفهای به نظر برسد ولی توجه داشته باشید که این لنزها وزن بالاتری داشته که همین امر، میتواند استفاده از آنها را کمی سخت کند. استفاده از لنزهای جمع و جورتر، میتواند جابهجایی تجهیزات را برای شما آسانتر کند. خصوصاً اگر به عکاسی پرتره فضای باز علاقه دارید!
تفاوت دیگر لنز پرایم و لنزهای زوم در وزن آنها است. البته لنزهای زوم سبک وزن در بازار وجود دارد، اما وزن این نوع لنزها میتواند به دلیل استفاده از المانهای بیشتر نسبت به لنزهای زوم بالاتر باشد. و زمانی که تصمیم بگیرید تا چند مدل لنز زوم را همراه خود ببرید، بیشتر خود را نمایان خواهد کرد. شاید فکر کنید که لنزهای پرایم فاصله کانونی ثابتی دارند و شما را محدود میکنند، اما توجه داشته باشید میتوانید ۲ لنز پرایم با فاصلههای کانونی مختلف را همراه خود داشته باشید و همچنان وزن کمتری نسبت به یک لنز زوم را حمل کنید.
قیمت لنز پرایم
لنزهایهای پرایم قیمت کمتری نسبت به لنزهای زوم دارند. در واقع برای افرادی که بودجه کمتری دارند انتخاب بهتری نسبت به لنزهای زوم هستند. ولی برای پوشش سناریوهای مختلف باید چندین لنز تهیه نمایید. همه اینها بسته به سبک عکاسی شما دارد. شاید دو لنز پرایم مختلف نیازهای شما را رفع کند ولی گاهی اوقات هم یک لنز زوم حرفهای میتواند جایگزین پرایم باشد. اگر از ما میشنوید بعد از تهیه یک لنز زوم خرید لنز پرایم با قیمت ارزان را فراموش نکنید.
محبوبترین لنز پرایم کدام است؟
محبوبترین نوع لنز برای عکاسی پرتره لنز پرایم ۸۵ میلیمتری است. لنزهای پرایم نه تنها بیشینه دیافراگمهای maximum aperture بازتری دارند، بلکه برای مات کردن پسزمینه و در مرکز توجه قرار دادن سوژه بسیار عالی است. به طور کلی کیفیت تصویر بهتری نسبت به لنزهای زوم ارائه میدهند. اگر یک عکاس حرفهای پرتره هستید، یک لنز پرایم انتخاب شایسته شماست. همیشه در هر کاری داشتن ابزارهای مناسب کارها را آسانتر و نتیجه نهایی را موفقیتآمیزتر خواهد کرد. در لنز پرایم سه فاصله کانونی پرتره کلاسیک وجود دارند که باید آنها را در نظر بگیرید.
لنزهای 50mm
اولین لنزی که عکاسان به آن جذب میشوند لنز پرایم ۵۰ میلیمتر است. یکی از بزرگترین جذابیتهای این لنز این است که نسخه f/1.8 آن در بسیاری از برندها نسبتاً ارزان است. علاوه بر این یک میدان دید قابل مقایسه با چشم انسان ارائه میدهد.
لنزهای 85mm
اگر به دنبال لنزی میگردید که یک فاصله کانونی معقول از مدل با میدان دیدی بستهتر از یک لنز ۵۰ میلیمتری ارائه دهد، ۸۵ میلیمتری محبوبترین فاصله کنونی برای عکاس پرتره است. لنزهای ۵۰ میلیمتری معمولاً مقرون به صرفهترین نوع لنز در میان این سه گروه هستند.
لنزهای 135mm
جواهر گرانبهای کیف تجهیزات هر عکاس پرتره باید لنز ۱۳۵mm باشد. این لنز با حداکثر دیافراگمهای f/1.8 یا f/2.0 موجود است، و این دیافراگم باز با فواصل کانونی کمی طولانیتر یک تاری پسزمینه باشکوه و زیبا ارائه میدهند. این نوع لنزها این مزیت را دارند که به شما اجازه میدهند تا به مدل نزدیک شوید بدون این که به فضای خصوصی او تجاوز کنید.
خب هرآنچه لازم بود در مورد لنزهای پرایم و عملکردشان بدانید، به شما گفتیم. انتخاب با خودتان است. به بودجه و سایر لنزهایی که دارید توجه کنید و از ژانر عکاسی خود غافل نشوید.
بالاخره چقدر خرید لنز پرایم مهم است؟
با توجه به مطالب عنوان شده در مورد لنز پرایم و لنز زوم، نتیجه میگیریم که این کاملاً به خودتان بستگی دارد. به اینکه به چه ژانری علاقه دارید و از چه چیزهایی عکاسی میکنید. باید اشاره کنیم که هر عکاس با توجه به نیازهایی که در عکاسی دارد میتواند لنز مناسب خود را انتخاب کند. با این حال ناگفته نماند در شرایطی مشابه، لنزهای پرایم میتوانند کیفیت بالاتری را نسبت به لنزهای زوم ارائه دهند. اگر عکاس پرتره هستید خرید این لنز را در لیست خود جای دهید و اگر در آتلیه مشغول به کار شدهاید، حتماً جای خالی این لنز را حس کردهاید.
لنزهای پرایم یا تک نقطه کانونی، شاید دامنه وضوح بالایی نداشته باشند و عکاسی با آنها به مهارت نیاز دارد. اما اگر با کمی تمرین، به عکاسی با لنز پرایم آشنا شوید حتماً از کیفیت وضوح آن حیرتزده میشوید. آیا شما هم تجربهای با عکاسی از لنزهای پرایم داشتهاید؟ به نظرتان لنزهای پرایم کانن بهتر است یا نیکون؟ فکر میکنید عکاسی با کدام فاصله کانونی برای شما جذابتر باشد. خوشحال میشویم نظرات خود را با ما در میان بگذارید. اگر این مقاله را دوست داشتید، بهتر است آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.