مقایسه کانن 6D Mark II و 90D : جدال کراپ فریم و فول فریم کانن !
نقد و بررسی
در این مقاله قصد دارم به معرفی، مقایسه و بررسی دو دوربین کانن 6D Mark II و 90D بپردازم.
همیشه خرید یک دوربین فول فریم نمیتواند به عنوان گزینهای بهتر برای عکاسان مطرح شود، گاهی یک دوربین کراپ فریم با امکاناتی که دارد میتواند قابل مقایسه با یک فول فریم باشد.
کانن 90D از این فاعده مستثنی نبوده و به واسطه عرضه آن در زمانی جدیدتر نسبت به رقیب فول فریمشاش، امکانات بیشتری دارد.
اما خب همیشه هم امکانات بیشتر یک دوربین جدید نتوانسته راضی کننده باشد، در این مقاله نیز قصد دارم به همین موضوع بپردازم. در پایان این مقاله خواهیم دید که آیا یک دوربین کراپ فریم جدید با امکاناتی بیشتر، میتواند بهتر از یک فول فریم قدیمیتر با امکاناتی متفاوت باشد یا خیر ؟

به هر جهت، دوربینهای فول فریم در عکاسی قابلیتهای خاصی به شما میدهند که گذشتن از آنها نیز ساده نیست. برای مثال عکاسی بهتر در شب و نور کم و همچنین کنترل نویز بهتر.
کانن 6D Mark II در اواسط سال 2017 و با قیمت پایه 1999 دلار ( برای بدنه ) و کانن 90D در اواسط سال 2019 و با قیمت پایه 1199 دلار ( برای بدنه ) عرضه شدهاند. دو سال زمانی که از معرفی 6D Mark II میگذرد، در کنار حباب قیمتی 90D به دلیل معرفی آن در همین اواخر باعث شده تا این دو دوربین هم قیمت هم باشند.
پس با من تا انتهای این مقاله همراه باشید …
سنسور و پردازشگر

- کانن 6D Mark II : سنسور 26.2 مگاپیکسلی CMOS فول فریم – محدوده ایزو از 100 تا 40.000 ( قابل ارتقا از 50 تا 102.400 ) – پردازشگر DIGIC 8
- کانن 90D : سنسور 33 مگاپیکسلی CMOS APS-C – محدوده ایزو از 100 تا 25.600 ( قابل ارتقا تا 51.200 ) – پردازشگر DIGIC 8
بر روی کاغذ تفاوتهای زیادی بین سنسورهای این دو دوربین وجود ندارد، اما در عمل میتوان تفاوتهایی را بین آنها مشاهده کرد.
سنسور 33 مگاپیکسلی کانن 90D تصاویر را با رزولوشن 6960 در 4640 پیکسل ثبت میکند. در حالیکه، 6D Mark II ، از یک سنسور 26.2 مگاپیکسلی با ابعاد تصویر 6240 در 4160 پیکسل بهره میبرد.
این تفاوت به اندازه کافی میتواند تاثیر گذار باشد، اما در واقعیت کیفیت هر دو آنقدر بالاست که حتی اگر بخواهید عکستان را در سایزهای بزرگ هم چاپ کنید، مشکلی نخواهید داشت.
حساسیت ایزو اما در این دو دوربین تفاوت نسبتا زیادی دارد. کانن 90D از محدوده ایزوی 100 تا 25.600 پشتیبانی میکند که میتوان آن را تا 51.200 ارتقا داد.
در مقابل 6D Mark II از محدوده ایزوی 100 تا 40.000 پشتیبانی میکند که میتوان آن را به محدوده 50 تا 102.400 ارتقا داد.

این تفاوت را میتوان با توجه به سایز سنسورها کاملا قابل توجیه دانست؛ در واقع هر دو دوربین در بیشترین حد ایزو نویز زیادی میگیرند و شاید بیش از این بازه به طور کامل غیر قابل استفاده میشد.
به طور کلی در تصاویر ثبت شده توسط هر دو دوربین در ایزوهای بیش از 25.600 نویز مشاهده میشود، اما کنترل نویز در 6D Mark II به شدت بهتر است، دلیل آن هم سنسور بزرگتر این دوربین است.
یکی دیگر از اتفاقات مثبت در مورد هر دو دوربین استفاده از جدیدترین و قدرتمندترین پردازنده کانن در هر دو دوربین است. هر دو دوربین به پردازشگر فوق قدرتمند DIGIC 8 مجهز شدند که عملکرد آن در پردازش تصاویر بسیار خوب بوده و نویز را نیز به خوبی کنترل میکند.
در این بخش به شخصه حاظرم دوربینی داشته باشم که دو سال قدیمیتر باشد، ولی سنسوری فول فریم داشته و کیفیت تصاویر آن در اکثر شرایط بهتر باشد. اگرچه سنسور 33 مگاپیکسلی 90D رزولوشن بهتری نسبت به رقیبش دارد، اما باز هم انتخاب من 6D Mark II است.
فیلم برداری

- کانن 6D Mark II : رزولوشن 1080p با نرخ 60 فریم بر ثانیه، فاقد اسلوموشن
- کانن 90D : رزولوشن 4K با نرخ 30 فریم بر ثانیه، اسلوموشن با کیفیت 1080p Full HD و نرخ 120 فریم بر ثانیه
مشخصات این دو دوربین در بخش فیلم برداری بسیار متفاوت است، در واقع میتوانید پیشرفت کانن را به وضوح مشاهده کنید.
کانن 90D قادر است ویدیوهایی با رزولوشن 4K و نرخ 30 فریم بر ثانیه ضبط کند، همچنین میتوانید با آن به ضبط ویدیوهای اسلوموشن با رزولوشن 1080P و نرخ 120 فریم بر ثانیه بپردازید.
در مقابل 6D Mark II به ضبط ویدیو با رزولوشن فول اچ دی و نرخ 60 فریم بر ثانیه محدود میشود. همچنین قابلیت ضبط ویدیوهای اسلوموشن نیز در آن وجود ندارد.
لازم به ذکر است که قابلیت ضبط ویدیوهای تایم لپس برای هر دو دوربین وجود دارد.
البته یکی از مشکلات 90D در هنگام فیلمبرداری با رزولوشن 4K این است که یک کراپ اضافه به طول کانونی 1.6x بر روی کراپ 1.6x سنسور APS-C همراه است. این یعنی کراپ اعمال شده 2.3x برابر نسبت به فاصلهی کانونی نوشته شده بر روی لنز دوربین، بیشتر است.
در واقع اگر برای فیلم برداری از یک لنز واید 18 میلیمتری استفاده کنید، هنگام ضبط 4K میدان دیدی معادل یک لنز 41.4 میلیمتری خواهید داشت. پس اگر میخواهید ویدیوهای ورزشی ثبت کنید و به زاویهای بسیار باز برای این کار نیاز دارید، شاید بهتر است به دیگر دوربینها فکر و یا به فیلم برداری با رزولوشن فول اچ دی اکتفا کنید.

اما در حالت فیلمبرداری فول اچ دی، هیچ کدام از این دو دوربین کراپ ندارند.
سطح نویز و محدوده داینامیکی در هر دو دوربین در حالت فول اچ دی بسیار خوب است. جزئیات کامل بوده و کنتراست نیز عالیست. اما سیستم فوکوس خودکار دو دوربین کمی متفاوت است.
درباره سیستم فوکوس به طور کامل در بخشهای بعدی برایتان توضیح خواهم داد.
یکی دیگر از مباحث مهم در فیلمبرداری، لرزشگیر است. متاسفانه کانن برای هیچ یک از این دو دوربین از سیستم لرزشگیر داخلی استفاده نکرده و برای این کار مجبورید به لرزشگیرهای داخل خود لنزهایتان اکتفا کنید.
هر دو دوربین جک 3.5 میلیمتری میکروفون را دارند که در کنار HDMI از مهمترین ویژگیها برای فیلم برداران حرفهای محسوب میشوند. اما جک خروجی هدفون فقط در 90D وجود دارد.
در این بخش نیز به طور واضح میتوان 90D را برتر نامید. کانن سعی کرده طی دو سال دوربین خود را از نظر فیلم برداری بهبود ببخشد تا حداقل 90D در رنج قیمتی خودش یکی از بهترینها برای ضبط ویدیو باشد.
اگر شما یک فیلم ساز سطح متوسط هستید و انتظارات خیلی زیادی از دوربینتان ندارید، یا میخواهید از آن برای ضبط ویدیوهای کوتاه استفاده کنید، یا حتی اگر ویدئوبلاگر هستید، 90D یکی از بهترین گزینههای حال حاضر برای شماست.
عکاسی پیاپی

- کانن 6D Mark II : با نرخ 6.5 فریم بر ثانیه
- کانن 90D : با نرخ 11 فریم بر ثانیه
عکاسی پیاپی یکی از مهمترین فاکتورها در هنگام انتخاب دوربین برای یک عکاس حیات وحش یا ورزشی خواهد بود.
با توجه به پیشرفت حسگر به کار رفته در 90D، حالا میتوانیم شاهد پیشرفت سرعت عکاسی پیاپی هم باشیم. شما در دوربین کانن 80D به عکاسی پیاپی با نرخ 7 فریم بر ثانیه محدود بودید. اما حالا 90D میتواند با نرخ 11 فریم بر ثانیه عکس بگیرد. این یک پیشرفت عالیست !
این نرخ برای یک دوربین میانرده قطع کراپ فریم کاملا مناسب است. اگر شما عکاس حیات وحش هستید یا به خبرنگاری ورزشی علاقه دارید، احتمالا 90D شما را راضی خواهد کرد.
در مقابل 6D Mark II به نرخ تنها 6.5 فریم بر ثانیه محدود شده است که شاید به هیچ عنوان راضی کننده نباشد. البته این نرخ برای اکثر ژانرهای عکاسی کافیست، اما اگر میخواهید عکاسی خبری کنید یا به عکاسی حیات وحش علاقه دارید، احتمالا به مشکل خواهید خورد.
در این بخش نیز من دوربین جدیدتر کانن یعنی 90D را ترجیح میدهم.
فوکوس خودکار

- کانن 6D Mark II : فوکوس خودکار 45 نقطهای تشخیص فاز، مجهز به فناوری دوال پیکسل
- کانن 90D : فوکوس خودکار 45 نقطهای تشخیص فاز، مجهز به فناوری دوال پیکسل
در نگاه اول سیستم فوکوس خودکار در هر دو دوربین کاملا مشابه به نظر میرسد. در واقع اطلاعات آنها روی کاغذ کاملا مشابه یکدیگر هستند. هر دو دوربین از سیستم فوکوس Dual Pixel CMOS AF استفاده میکنند که سیستمی مبتنی بر تشخیص فاز است، منتها با تعداد نقاط بسیار بیشتر در حالت لایو ویوو یا فیلم برداری.
این سیستم، فوکوس خودکار سریع و دقیق را در هر دو حالت نمایش زنده و فیلم برداری فراهم میکند، بنابراین میتوان از هر دو دوربین برای فوکوس حرفهای و غیره استفاده کرد.
این شباهت در حالت استفاده از ویزور نیز وجود دارد و هر دو دوربین در این حالت از یک سیستم فوکوس خودکار تشخیص فاز 45 نقطهای استفاده میکنند. کانن همچنین در هر دو دوربینش از یک سنسور تشخیص رزولوشن ۷۵۶۰ پیکسلی RGB و سنسور مادون قرمز برای کمک به ردیابی سوژه استفاده کرده است.
لازم به ذکر است که وجود صفحه نمایش لمسی در هر دو دوربین، فوکوس را راحتتر و لذت بخشتر کرده است.
هر دو سیستم در استفاده شخصی عملکرد بسیار خوبی هم در نور روز و هم در تاریکی شب داشتند و قطعا شما را به عنوان یک کاربر حرفهای راضی خواهند کرد.
صفحه نمایش و منظره یاب

- کانن 6D Mark II : نمایشگر 3 اینچی لمسی چرخان از نوع LCD با 1.04 میلیون نقطه، ویزور Pentaprism با ضریب بزرگنمایی 0.71x و پوشش 98 درصدی
- کانن 90D : نمایشگر 3 اینچی لمسی چرخان از نوع LCD با 1.04 میلیون نقطه، ویزور با ضریب بزرگنمایی 0.95x و پوشش 100 درصدی
هر دو دوربین در این بخش عملکرد بسیار قابل قبولی را ارائه میدهند.
کانن برای هر دو دوربین خود، یعنی 90D و 6D Mark II از یک نمایشگر 3 اینچی لمسی استفاده کرده که از نوع LCD بوده و 1.04 میلیون نقطه دارد. همچنین این نمایشگر میتواند به صورت 360 درجه بچرخد که واقعا عالیست.
نگاه داشتن دوربین بر روی دست با توجه به چرخان بودن صفحه نمایش به ثبات دوربین هم کمک میکند؛ چرا که میتوانید دوربین را هر طور که میخواهید گرفته و صفحه نمایش را بچرخانید تا لرزش دست به حداقل برسد.
اما از طرفی چرخاندن صفحهی نمایش به سمت خارج، مانعی برای پورتهای USB و HDMI میشود. البته افرادی با این مشکل رو به رو میشوند که از یک رکوردر ویدئویی خارجی استفاده میکنند و یا میخواهند از دوربین در استودیو و در حالت اتصال به نمایشگرهای بزرگ و یا لپتاپ استفاده کنند.

این نمایشگرها رنگها را به خوبی نشان میدهند و روشنایی قابل قبولی هم دارند. کار کردن با آنها زیر نور شدید آفتاب رضایت بخش است.
ویزور به کار رفته در هر دو دوربین نیز بسیار با کیفیت و خوب است. منظره یاب به کار رفته در 6D Mark II از نوع Pentaprism بوده و ضریب بزرگنمایی آن 0.71 برابر است. این میتواند پوشش 98 درصدی را برای شما به ارمغان بیاورد.
در مقابل اما منظره یاب 90D بزرگنمایی 0.95 برابری داشته و پوشش 100 درصدی را برایتان به وجود میآورد.
لازم به ذکر است هر دو دوربین از نمایشگر دوم بالای بدنه هم بهره میبرند که میتواند اطلاعات و تنظیمات اصلی دوربین را برای شما به نمایش بگذارد.
کیفیت نمایشگر اول و دوم و همچنین ویزور هر دو دوربین بسیار خوب بوده و هیچ نقص یا ایرادی به آن وارد نیست، هر دو واقعا میتوانند شما را به شدت راضی کنند.
بدنه و کیفیت ساخت

- کانن 6D Mark II : ابعاد 144 در 111 در 75 میلیمتر، وزن 765 گرم ( به همراه باتری و کارت حافظه )
- کانن 90D : سایز 141 در 105 در 77 میلیمتر، وزن 701 گرم ( به همراه باتری و کارت حافظه )
هر دو دوربین به عنوان دوربینهای DSLRای با اندازه متوسط طبقه بندی میشوند. با این حال، 6D Mark II با توجه به وزن 765 گرمی، از 90D با وزن 701 گرم کمی سنگینتر است، و همچنین کمی بزرگتر.
بدنه دوربین 90D کانن ابعادی معادل 141 در 105 در 77 میلیمتر دارد که در مقایسه با 6D Mark II با ابعاد 144 در 111 در 75 مقدار بسیار کمی متفاوت است. البته این تفاوت در ظاهر اصلا به چشم نمیآید.
دوربین 90D بدنهای از جنس آلیاژ منیزیم دارد که در برابر شرایط بد آب و هوایی مقاومت خوبی دارد. در مقابل 6D Mark II از ترکیبی از آلیاژ آلومینیوم و رزین پلی کربنات با فیبر شیشه ساخته شده است و احساس سیقلی بودن بیشتری میدهد.
زبان طراحی نیز در هر دو دوربین نسبت به نسل خود تغییر زیادی نداشته است و مثل همیشه، این دو دوربین نیز از همان زبان طراحی همیشگی دوربینهای DSLR کانن بهره میبرند.

این طراحی بسیار زیبا بوده و معمولا کاربران بدون در نظر گرفتن این که قبلا از چه دوربینی استفاده کرده یا نکردهاند، به سادگی با آن ارتباط برقرار میکنند.
اگر قبلا حتی یکبار با یکی از دوربینهای کانن کار کرده باشید، به راحتی میتوانید با هر دو دوربین ارتباط برقرار کنید. دکمهها در بهترین جای ممکن قرار گرفتهاند و هیچ چیز دور از دسترس نیست.
مهمتر از همه رابط کاربری دوربینهای کانن بوده که کار کردن با آن به شدت آسان و لذت بخش است. همه چیز در این رابط کاربری به شکلی طراحی شده تا حتی یک کاربر مبتدی نیز بتواند به سادگی عکسهای خوبی ثبت کند.
من به عنوان یک کاربر همیشگی کانن به واقع از کار کردن با هر دو دوربین لذت بردم و میتوانم بگویم که هر دو تجربه بسیاری خوبی از عکاسی را برای من به وجود آوردهاند. همه چیز به بهترین شکل ممکن طراحی شده و هیچ نقصی دیده نمیشود.
قابلیتهای دیگر

- کانن 6D Mark II : وای فای داخلی، NFC، بلوتوث، اسلات کارت حافظه تکی از نوع SDHC / SDXC
- کانن 90D : وای فای داخلی، NFC، بلوتوث، اسلات کارت حافظه تکی از نوع SD / SDHC / SDXC
یکی از مهمترین ویژگیهای دوربینهای دیجیتال امروزی، اتصالات بی سیم آن است. چرا که بسیاری از عکاسان میخواهند بلافاصله پس از ثبت عکسشان، آن را به گوشی هوشمند خود انتقال داده و در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند، یا حتی ممکن است بخواهند عکسهایشان را در یک فضای دیگر ذخیره کنند.
اتصالات بی سیم در دوربین به شما این امکان را میدهند تا از طریق وای فای، بلوتوث و یا NFC به اپلیکیشن مخصوص دوربین در گوشی هوشمند یا لپ تاپتان متصل شده و تصاویر را به سادگی و با سرعت زیادی انتقال دهید.
در این بخش نیز کانن برای دوربینهای خود سنگ تمام گذاشته و آنها را به تمام امکانات ارتباطی مجهز کرده است. هر دو دوربین از فناوریهای وای فای، بلوتوث و NFC استفاده میکنند. اگر کاربر اندروید هستید، اتصال از طریق NFC نیز بسیار سریعتر و راحتتر خواهد بود.
برای اتصال هر دو دوربین به گوشی هوشمندتان کافیست تا برنامه کاربردی Camera Connect را که برای هر دو سیستم عامل اندروید و IOS عرضه شده از پلی استور یا اپ استور دانلود کرده و نصب کنید.

شیوه اتصال گوشی هوشمند به دوربین از طریق اپلیکیشن Camera Connect را میتوانید از این لینک مطالعه کنید.
یکی از تفاوتهای دیگر در مقایسه کانن 90D و 6D Mark II ، سرعت شاتر آنهاست. حداکثر سرعت شاتر 90D برابر 1/8000 ثانیه است، در حالی که EOS 6D Mark II با سرعت 1/4000 ثانیه کمی کندتر است. سرعت شاتر سریعتر میتواند تفاوت این دو دوربین را در هنگام استفاده از لنزهای سریع با دیافراگم f/1.2 را بدون استفاده از فیلتر لنز و در تابش نور خورشید مشخص کند.
از نظر تعداد اسلاتهای کارت حافظه دوربین، هر دو مدل از یک اسلات کارت حافظه تکی از نوع SD / SDHC / SDXC استفاده میکنند. البته دوگانه نبودن اسلات کارت حافظه را نمیتوان یک ایراد عظیم به حساب آورد.
لازم به ذکر است که اگر میخواهید اطلاعات مکانی عکستان را ثبت کنید و نیاز به سنسور GPS دارید، این مورد تنها در 6D Mark II وجود داشته و 90D از وجود آن محروم است. حالت عکاسی فاصله سنج ( intervalometer shooting mode ) نیز یکی دیگر از ویژگیهاییست که تنها در 6D Mark II وجود دارد.
باتری

- کانن 6D Mark II : حدود 1200 شات
- کانن 90D : حدود 1300 شات
باتری همیشه یکی از نقاط قوت دوربینهای سری دو رقمی کانن بوده و در مقایسه کانن 6D Mark II و 90D نیز میبینیم که عملکرد هر دو دوربین واقعا عالیست.
باتری به کار رفته در هر دو دوربین از نوع باتری لیتیوم یون مدل LP-E6N است. این باتری که نسبت به نسل قبل خود تا حد زیادی بهینه شده است، دارای ظرفیت 1865 میلیآمپر ساعت بوده و ولتاژی معادل 7.2 ولت دارد.
کانن 90D با هر بار شارژ کامل میتواند حداکثر 1300 عکس ثبت کند که در مقایسه با تعداد 1200 عکس در 6D Mark II عملکرد نسبتا بهتری دارد. علاوه بر آن دوربین کانن 90D جدیدتر بوده و به تبع آن از پردازنده جدیدی که کاملا بهینه شده و از مصرف باتری کمتری برخوردار است، استفاده میکند.
این میزان عمر باتری قطعا برای یک سفر یک روزه عکاسی کافی به نظر میرسد، اما اگر عکاس طبیعت هستید و میدانید که قرار است چند روزی به هیچ منبع برقی دسترسی نداشته باشید و نتوانید باتریهای خود را شارژ کنید، بهتر است چند باتری یدک را هم در کنار دوربینتان تهیه کنید.
کانن همچنین برای هر دو دوربین 6D Mark II و 90D گریپ باتری معرفی کرده که با استفاده از آن میتوانید عمر باتری را تا چند برابر افزایش دهید.
نتیجه نهایی و جمع بندی

بی شک دوربینهای حرفهای DSLR یا دوربینهای بدون آینه برای عکاسان حرفهای بهترین گزینه هستند، مخصوصا اگر قطع فول فریم باشند؛ اما گاهی کراپ فریمهایی معرفی میشوند که امکانات جدیدتر و جذابتری دارند.
حالا پس از گذشت دو سال از معرفی 6D Mark II میبینیم که قیمت آن به اندازه نسل جدید پرچمدار کراپ فریمهای کانن پایین آمده است.
در واقع ما باید بین امکانات جدیدتر و شاید قابلیتهای اندکی بیشتر و سنسوری بهتر و بزرگتر یکی را انتخاب کنیم.
-
دوربین عکاسی کانن Canon 90D بدنه۸۹,۰۰۰,۰۰۰ تومان
-
دوربین عکاسی کانن Canon 6D Mark II Body۱۲۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان
همانطور که در این مقایسه دیدید، هر دوربین در یک بخش خاص برتری داشت و نمیتوان هیچ یک از آنها را به طور مطلق برنده دانست. پس سعی کنید نیازهایتان را بشناسید و ببینید به کدام ویژگیهای بیشتر نیاز خواهید داشت. سپس دو دوربین را بررسی کنید و هر کدام بیشتر با نیازهای شما متناسب بود را برای خودتان انتخاب کنید.
امیدوار مقاله ” مقایسه کانن 6D Mark II و 90D : جدال کراپ فریم و فول فریم کانن ! “ براتیان مفید بوده باشد. نظر شما در مورد دوربینهای 6D Mark II و 90D چیست و به نظر شما کدام یک برنده این مقایسه است ؟ آیا تا به حال تجربه استفاده از آنها را داشتهاید ؟
نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی داشتید، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.
در اختیار بودن لنزهای ارزانتر و سبک تر در بدنه ای کوچک و سبک ۹۰d یک حسن برای این دوربین هست لنزهای فول فریم گران هستند و اکثر افراد توان خرید ندارند در ضمن ۶d ll رنج دینامیک خوبی نداره و خیلی از عکاسان که خریدن پشیمان هستند
بله دقیقا، متاسفانه ۶D Mark II مشکل خیلی جدی در زمینه محدوده دینامیکی داره، توی بررسی تخصصیش هم این موضوع رو عنوان کرده بودم، ممنون از توجتون ?
وقت بخیر روی دوربین d90میشود لنز فول فریم گذاشت ؟
سلام وقت بخیر
بله امکانش هست
سلام. علت کشش و تیک فیلم هنگام حرکت دوربین . پن کردن . آیا سرعت شاتر هست. یا تعداد فریم