مقایسه کانن G9X II و سونی RX100 V : جدال بهترین کامپکتها !
نقد و بررسی
در این مقاله قصد دارم به مقایسه دو مورد از بهترین دوربینهای کامپکت حال حاضر بازار، یعنی کانن G9X II و سونی RX100 V بپردازم.
شاید انتخاب یک دوربین کامپکت برای یک عکاس، آن هم در دنیایی که دوربینهای DSLR و دوربینهای بدون آینه یکه تازی میکنند، کمی عجیب باشد؛ اما فراموش نکنید که تمام مردم دنیا به دنبال این نیستند که به صورت حرفهای عکاسی کنند.
گاهی بعضی از مردم نیاز دارند تا دوربین کوچکی داشته باشند که بتوانند آن را در همه جا با خود حمل کرده و در جمعهای خانوادگی یا دوستانه عکسهایشان را ثبت کنند. البته گوشیهای موبایل نیز با پیشرفتی که در سالهای اخیر داشتهاند، توانستند تا جایگاه خوبی در بین این دسته از مردم پیدا کنند.
اما به هر جهت یک دوربین عکاسی دیجیتال کارش ثبت عکس و یک گوشی هوشمند کارش هزار و یک چیز مختلف است که تنها یکی از آنها عکاسیست. دوربینهای کامپکت را میتوان به طور کلی مناسب افرادی دانست که به دنبال عکاسی حرفهای نباشند و البته نمیخواهند با گوشی هوشمند خود عکاسی کنند.

دوربین سونی RX100 V جدیدترین دستاورد سونی از خانواده RX100 است که به عنوان پیشرفتهترین سری کامپکت سونی شناخته میشود. این دوربین نسبت به نسل خود پیشرفتهای قابل قبولی داشته و میتوان آن را یک دوربین عالی برای عکاسانی دانست که کار کردن با دوربینهای حرفهای برایشان دشوار است.
البته قیمت آن نیز تقریبا به اندازه یک DSLR میانرده بوده و از این جهت خیلی توجیه ندارد. به شخصه حاضر به خرید دوربینی با قیمت نزدیک به 1000 دلار نیستم که حتی لنز آن هم تعویض نشود! اما خب ممکن است افرادی به دنبال چنین دوربینی باشند.
G9X مارک II نیز یکی از پیشرفتهترین کامپکتهای کانن است که با قیمتی حدودا نصف رقیبش عرضه میشود و قابلیتهای بسیار خوبی دارد. در بهترین شرایط شاید بتوان کیفیت و امکانات آن را با یکی از گوشیهای هوشمند پرچمدار سال 2018 مقایسه کرد، اما فراموش نکنید که این یک محصول است که صرفا برای عکاسی طراحی شده.
در این مقاله قصد دارم به مقایسه دوربین کانن G9X Mark II و سونی RX100 V بپردازم تا اگر قصد دارید بهترین دوربین جمع و جور بازار را تهیه کنید، انتخاب خوب و درستی داشته باشید. پس همراه من باشید…
لنز

- کانن G9X II : فاصله کانونی 84-24 میلیمتر و دیافراگم f/2-4.9
- سونی RX100 V : فاصله کانونی 70-24 میلیمتر و دیافراگم f/1.8-2.8
یکی از بزرگترین تفاوتهای دوربینهای کامپکت با DSLRها یا بدون آینهها عدم وجود قابلیت تعویض لنز دوربین است. یعنی در واقع لنز بر روی آنها به صورت پیش فرض نصب شده و نمیتوانید آن را عوض کنید.
این لنزها معمولا از نوع زوم بوده و عملکردی مشابه لنز کیتهای دوربینهای حرفهای دارند. اگرچه گاهی کمپانیها برای تبلیغ محصول خود با اعداد و ارقام بازی میکنند، اما در نهایت به هیچ عنوان نمیتوان آنها را با لنزهای حرفهای مقایسه کرد.
لنز به کار رفته در دوربین سونی RX100 V فاصله کانونی معادل یک لنز 70-24 میلیمتری داشته و در مقایسه با کانن G9X II با لنزی 84-24 میلیمتری، دارای حداکثر زوم کمتری است. دیافراگم این لنز نیز در کمترین فاصله کانونی معادل f/1.8 بوده و در بیشتری فاصله کانونی به f/2.8 میرسد.
در کانن G9X II اما دیافراگم در کمترین فاصله کانونی با f/2 شروع شده و در بیشتری میزان آن به f/4.9 میرسد. در بحث نورگیری و همچنین کنترل عمق میدان عملکرد لنز RX100 V کمی بهتر بوده و این مقایسه را میبرد.
سنسور و پردازشگر

- کانن G9X II : سنسور 20 مگاپیکسلی BSI-CMOS یک اینچی ( 13.2 در 8.8 میلیمتر ) – محدوده ایزو از 125 تا 12.800 – پردازشگر DIGIC 7
- سونی RX100 V : سنسور 20 مگاپیکسلی BSI-CMOS یک اینچی ( 13.2 در 8.8 میلیمتر ) – محدوده ایزو از 125 تا 12.800 ( قابل ارتقا از 80 تا 25.600 ) – پردازشگر Bionz X
یکی دیگر از تفاوتهای دوربینهای کامپکت با DSLRها در سایز سنسورهای به کار رفته است. عموما از سنسورهای 1 اینچی برای دوربینهای کامپکت استفاده میشود که کمی بزرگتر از سنسورهای به کار رفته در گوشیهای هوشمند است، اما قابل مقایسه با دوربینهای فول فریم یا کراپ فریم DSLR نیست.
این سنسورها حدودا یک چهارم سنسورهای کراپ فریم APS-C بوده و در نورگیری و کنترل نویز، عملکرد بسیار ضعیفتری دارند.
در تصویر زیر میتوانید تفاوت سایز سنسورهای مختلف را مشاهده کنید :

اما سنسور به کار رفته در هر دو دوربین مشابه بوده و عملکردی تقریبا یکسان دارد. هر دو دوربین از یک سنسور 20 مگاپیکسلی BSI-CMOS یک اینچی ( 13.2 در 8.8 میلیمتر ) استفاده کردهاند که عملکرد آنها برای یک عکاس متوسط یا برای چاپ در سایز آلبومهای خانوادگی کاملا مناسب است.
سنسور دوربین سونی RX100 V محدوده ایزوی 125 تا 12.800 را پوشش میدهد که میتوان آن را تا محدوده 80 تا 25.600 ارتقا داد. این رنج در مقایسه با محدوده 125 تا 12.800 دوربین کانن G9X II کمی بهتر است. اما فراموش نکنید سنسور هیچ کدام آنقدر بزرگ نیست که بتوانند نورگیری فوقالعادهای داشته باشند.
بنابراین در هنگام استفاده از ایزوهای خیلی بالا احتمالا شاهد نویزهای زیادی در تصویرتان باشید.
اما در مورد پردازنده، هر دو کمپانی سعی کردهاند تا از پردازندههای بروزی استفاده کنند که قدرت بسیار خوبی هم داشته باشد. پردازنده به کار رفته در نماینده سونی از نوع Bionz X بوده و پردازنده نماینده کانن نیز از نوع DIGIC 7 میباشد.
به طور کلی عملکرد هر دو دوربین در این بخش متوسط بوده و میتواند شما را به عنوان یک عکاس معمولی در اکثر شرایط راضی نگه دارد، اما عملکرد سونی RX100 V کمی بهتر است.
فیلمبرداری

- کانن G9X II : رزولوشن Full HD با نرخ 60 فریم بر ثانیه
- سونی RX100 V : رزولوشن 4K با نرخ 30 فریم بر ثانیه، اسلوموشن Full HD با نرخ 120 فریم بر ثانیه
معمولا اشخاصی که از دوربینهای کامپکت برای عکاسی خانوادگی استفاده میکنند، به فیلم برداری نیز نیاز خواهند داشت. بنابراین عملکرد فیلم برداری و همچنین لرزشگیر در دوربینهای کامپکت بسیار مهم است.
دوربی کانن G9X II میتواند با رزولوشن فول اچ دی و نرخ 60 فریم بر ثانیه فیلم برداری کند. اینکه این دوربین از رزولوشن 4K پشتیبانی نمیکند را نمیتوان به طور کلی یک ضعف بزرگ به حساب آورد، چرا که افراد زیادی به دلیل نداشتن نمایشگر با این رزولوشن یا حجم زیاد این فایلها، از آن استفاده نمیکنند.
اما بودن آن قطعا چیزی از دستگاه کم نمیکند. همچنین نبود امکان ضبط ویدیوهای اسلوموشن نیز یکی از مواردی است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.

در مقابل اما سونی به مبحث فیلمبرداری اهمیت بیشتری داده و RX100 V میتواند با رزولوشن 4K و نرخ 30 فریم بر ثانیه به ضبط ویدیو بپردازد. قطعا کیفیت این فیلمها به اندازه دوربین D850 نیکون خوب نخواهند بود، اما شما را به عنوان یک عکاس معمولی راضی خواهند کرد.
از طرفی دیگر، امکان ضبط ویدیوهای اسلوموشن با رزولوشن فول اچ دی و نرخ 120 فریم بر ثانیه فراهم شده که واقعا عالیست.
یکی از موارد مشترک هر دو دوربین عدم وجود سوکت خروجی هدفون است. این قابلیت مخصوصا برای فیلمسازان بسیار کاربردیست. همچنین ورودی میکروفون هم برای هیچ یک در نظر گرفته نشده است. به این ترتیب احتمالا باید فکر فیلم برداری حرفهای با این دوربینها را از سر خود بیرون کنید!
شاید کیفیت ویدیوهای هیچ یک از این دو دوربین آنقدر خارق العاده نباشد، اما میتوان RX100 V سونی را چند قدم جلوتر از رقیب خود دانست. این دوربین برای ویدئوبلاگرها میتواند یک انتخاب عالی باشد.
عکاسی پیاپی و فوکوس خودکار

- کانن G9X II : با نرخ 8.1 فریم بر ثانیه، فوکوس خودکار تشخیص فاز
- سونی RX100 V : با نرخ 24 فریم بر ثانیه، فوکوس خودکار تشخیص فاز
با توجه به اینکه لنز این دو دوربین قابل تعویض نبوده و نمیتوان انتظار زیادی از آنها در مورد عکاسی داشت، قطعا به عنوان یک خبرنگار یا یک عکاس حیات وحش یکی از این دو دوربین را انتخاب نخواهید کرد. پس عکاسی پیاپی با نرخ بیشتر ممکن است در بیشتر مواقع کاربردی برایتان نداشته باشد.
دوربین کانن G9X II میتواند با نرخ 8.1 فریم بر ثانیه عکاسی کند و در مقایسه با سونی RX100 V با نرخ 24 فریم بر ثانیه، حدود 15.9 فریم کندتر است.
قطعا نرخ عکاسی در نماینده سونی یکی از آرزوهای عکاسان حرفهایست و از اینکه این نرخ بر روی یک دوربین DSLR یا بدون آینه وجود ندارد، حسرت خواهند خورد!
میتوان گفت سیستم فوکوس خودکار در هر دو دوربین صرفا راضی کننده است. هر دو دوربین از یک سیستم فوکوس خودکار تشخیص فاز استفاده کردهاند که عملکرد مطلوبی در طول روز دارد، اما به محض تاریک شدن هوا عملکرد آنها به شدت دچار ضعف میشود.
البته این به معنی عملکرد افتضاح آنها در شب نیست، بلکه به این معنی است که نمیتوان این دو دوربین را با دوربینهای DSLR یا بدون آینه مقایسه کرد. عملکرد آنها قطعا شما را راضی نگاه خواهند داشت، اما انتظار بسیار بیشتری از هر دو کمپانی میرفت.
صفحه نمایش و منظرهیاب

- کانن G9X II : نمایشگر 3 اینچی لمسی ثابت از نوع LCD با 1.040.000 نقطه، فاقد منظرهیاب
- سونی RX100 V : نمایشگر 3 اینچی غیر لمسی متحرک ( تیلت ) از نوع LCD با 1.228.800 نقطه، ویزور الکترونیکی با ضریب بزرگنمایی 0.59x و پوشش 100 درصدی
صفحه نمایش قطعا یکی از مهمترین بخشهای یک دوربین کامپکت است و چه بهتر که از نوع لمسی باشد!
سونی در دوربین خود از یک صفحه نمایش 3 اینچی با 1.228.800 نقطه استفاده کرده که متاسفانه لمسی نیست. البته خوشبختانه میتوان آن را به صورت 180 درجه عمودی چرخاند. کیفیت این صفحه نمایش واقعا خوب است، اما روشنایی آن به اندازهای زیاد نیست که بتوانید در زیر نور آفتاب بدون مشکل از آن استفاده کنید.
سونی در اقدامی جالب سعی کرده تا از یک ویزور پاپ آپ برای دوربینش استفاده کند که هم ظاهر جذابی داشته باشد، و هم فضای زیادی را اشغال نکند. این ویزور از نوع الکترونیکی بوده و با فعال کردنش، از بخش بالایی دوربین بیرون میآید.

این ویزور 2.36 میلیون نقطهای عملکرد بسیار خوبی دارد و حس استفاده از یک دوربین حرفهای را به شما منتقل میکند.
اما کانن برای G9X II از یک صفحه نمایش 3 اینچی استفاده کرده که علی رغم لمسی بودنش، اما تنها 1.040.000 نقطه دارد. عملکرد این نمایشگر قابل قبول است، اما متاسفانه ثابت بوده و نمیتوان آن را چرخاند. همچنین از ویزور نیز خبری نیست.
در مجموع عملکرد سونی RX100 V در مقایسه با کانن G9X II بسیار بهتر است، ضمن اینکه این دوربین یک ویزور الکترونیکی جذاب هم دارد. با توجه به تمام مزیتها، میتوان لمسی نبودن این نمایشگر را نادیده گرفت و نماینده سونی را در این بخش برتر دانست.
بدنه و کیفیت ساخت

- کانن G9X II : سایز 98 در 58 در 31 میلیمتر، وزن 206 گرم ( به همراه باتری و کارت حافظه )
- سونی RX100 V : سایز 102 در 58 در 41 میلیمتر، وزن 299 گرم ( به همراه باتری و کارت حافظه )
بی شک بدنه کوچک و سبک یکی از مهمترین دلایلی است که یک نفر میتواند برای آن به دنبال خرید دوربین کامپکت جمع و جور باشد. مقاومت بدنه در برابر آب و هوای بد نیز میتواند به شما کمک کند تا از دوربینتان در زیر بارش برف و یا باران ( البته باران نم نم بهاری، نه تگرگهای زمستانی :/ ) استفاده کنید.
خوشبختانه هر دو دوربین جزو کوچکترین و سبکترین دوربینهای بازار بوده و میتوانید آن ها را به سادگی در جیب خود گذاشته و همه جا ببرید. اما هیچ یک در برابر شرایط آب و هوایی بد مقاوم نیستند. برای هر دو دوربین کاورهایی نیز طراحی شده که میتواند تا حدی مقاومت آنها را افزایش دهد.
از نظر سایز و ارگونومی هر دو دوربین واقعا خوب هستند. به این صورت که میتوانید آن را در یکی از دستان خود گرفته و به راحتی همه چیز را کنترل کنید.
کانن G9X II سایزی معادل 98 در 58 در 31 میلیمتر دارد که در مقایسه با سونی RX100 V با سایز 102 در 58 در 41 میلیمتر، کمی کوچکتر است. از لحاظ وزن نیز نماینده کانن با 206 گرم، از نماینده سونی با 299 گرم، حدود 93 گرم سبکتر است.

این تفاوت قابل توجه است و میتواند در نتیجه مقایسه کانن G9X II و سونی RX100 V تاثیرگذار باشد.
به لحاظ چینش دکمهها و رابط کاربری نیز هر دو دوربین به سادهترین شکل ممکن طراحی شدهاند تا تمام کاربرهای مبتدی نیز بتوانند از آنها استفاده کنند.
رابط کاربری کانن مثل همیشه فوقالعاده راحت بوده و با چند ساعت کار کردن با آن، میتوانید تمام موارد را پیدا کرده و عملکردشان را یاد بگیرید. رابط کاربری سونی نیز علی رغم پیچیدگیهایی که دارد، اما آنقدر سخت نیست ( به اندازه دوربینهای بدون آینه این کمپانی ) که نتوانید با آن ارتباط برقرار کنید.
به طور کلی در این بخش کانن G9X II بیشتر به دل من نشست و به نظرم میتواند برای افراد مختلف جذابیت بیشتری داشته باشد.
قابلیتهای دیگر

- کانن G9X II : وای فای داخلی، اسلات کارت حافظه تکی از نوع SD / SDHC / SDXC
- سونی RX100 V : وای فای داخلی، اسلات کارت حافظه دوگانه از نوع SD / SDHC / SDXC و Memory Stick Pro Duo
اتصال بی سیم یکی از مهمترین ویژگیهای دوربینهای دیجیتال امروزی است؛ در واقع امکانی که برای هر عکاسی میتواند واقعا کاربردی باشد.
این ویژگی به شما این امکان را میدهد تا از طریق وای فای، بلوتوث و یا NFC به اپلیکیشن مخصوص دوربین در گوشی هوشمند یا لپتاپتان متصل شده و تصاویر را به سادگی و با سرعت زیادی انتقال دهید.
هر دو دوربین از فناوری وای فای داخلی و همچنین NFC استفاده میکنند، اما اگر میخواهید دوربینتان بلوتوث هم داشته باشد، باید کانن G9X II را انتخاب کنید. GPS داخلی نیز یکی دیگر از مواردی است که تنها در نماینده کانن وجود دارد.
اما یکی از مهمترین نکتهها در مورد هر دو دوربین، فلاشهای پاپ آپ و عملکرد آنها با فلاشهای خارجی است. لازم به ذکر است که هیچ یک از این دو دوربین کفشک اتصال فلاش خارجی ندارند، به این ترتیب نمیتوانید از اسپیدلایت برای آنها استفاده کنید.

برد فلاش داخلی کانن G9X II حدود 6 متر است که در مقایسه با برد 10.2 متری در سونی RX100 V حرفی برای گفتن ندارد.
یکی از نکات مثبت RX100 V سونی در مقایسه با G9X Mark II ، استفاده از دو شیار کارت حافظه به جای یکی است. به این صورت میتوانید از یکی برای پشتیبانگیری دیگری استفاده کنید و یا هر کدام را به صورت مجزا مورد استفاده قرار دهید.
اما کانن برای G9X II تصمیم گرفته از یک اسلات کارت حافظه یا رم دوربین با فرمت SD / SDHC / SDXC استفاده کند. به نظر شخصی من این برای یک دوربین کامپکت نمیتواند خیلی مشکل بزرگی باشد.
باتری

- کانن G9X II : حدود 235 شات
- سونی RX100 V : حدود 220 شات
یکی از معضلات همیشگی دوربینهای کامپکت، باتریهایی با حجم فوقالعاده کم است. به شکلی که حتی از بدون آینهها نیز کمتر هستند !
از نظر عمر باتری در مقایسه کانن G9X II با سونی RX100 V تفاوت چندانی دیده نمیشود. کانن G9X II با هر بار شارژ کامل میتواند تا 235 شات و سونی RX100 V با هر بار شارژ کامل میتواند تا 220 شات را ثبت کند.
نویسنده : نه، جان من آخه 220 تا !!!! اصلا نمیدونم چجوری روشون میشه که اینو تو مراسم معرفی هم اعلام میکنن!! دوربین رو روشن کنی خاموش کنی دست کم صد تا شات زدی باهاش، بعد کل حجم باتری 220 تا ??
این میزان عمر باتری قطعا در مقایسه با دوربینهای DSLR یا حتی بدون آینهها بسیار کم است و اگر شما به ژانرهایی همانند عکاسی طبیعت علاقه داشته باشید، ممکن است برایتان مشکل ساز شود؛ چرا که شما دسترسی کافی به برق نخواهید داشت.

بنابراین بهتر است برای دوربین خود حداقل دو باتری تهیه کنید و یکی را همیشه به عنوان یدک در کنار خود داشته باشید.
باتری به کار رفته در دوربین کانن G9X II از نوع باتری لیتیوم یون مدل NB-13L بوده و ظرفیتی 1250 میلیآمپری و ولتاژی معادل 3.6 ولت دارد.
اما سونی برای RX100 V خود از یک باتری لیتیوم یون مدل NP-BX1 استفاده کرده که ظرفیتی معادل 1240 و ولتاژی 3.6 ولت دارد.
نویسنده : دیگه جان من از دوربینهای کامپکت انتظار نداشته باشید از گریپ باتری پشتیبانی کنن !
نتیجهنهایی و جمعبندی

در دنیایی که روز به روز دوربین گوشیهای هوشمند در آن در حال توسعه و پیشرفت هستند، کم کم دوربینهای کامپکت جایگاه خود را از دست میدهند. اما در این بین هستند کمپانیهایی که دوربینهای با کیفیتی را تولید میکنند که هنوز هم کمی از گوشیهای هوشمند جلوتر باشد.
البته این گاهی در دوربینهایی مثل RX100 V سونی منجر به افزایش قیمت بسیار زیاد آن میشود. شاید واقعا قیمت 1000 دلاری برای یک دوربین کامپکت به هیچ وجه قابل تحمل نباشد. اما خب وقتی به قابلیتهای آن نگاه میکنیم، میتوانیم هنوز هم موارد امیدوار کنندهای را ببینیم.
در بعضی موارد نیز کیفیت بالا قیمت دوربین را خیلی بالا نمیبرد، مثل G9X II کانن که با قیمتی در حدود 550 دلار عرضه میشود. به این صورت میتوان رقابت آن را با گوشیهای هوشمند نزدیکتر دانست.
به هر جهت تلاش کردم در این مقاله تمامی مزایا و معایب هر دو دوربین را برایتان بگویم تا اگر قصد خرید یکی از آنها را دارید، با اطمینان کامل انتخابتان را نهایی کنید.
امیدوارم از مقاله ” مقایسه کانن G9X II و سونی RX100 V : جدال بهترین کامپکتها ! “ لذت برده باشید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی داشتید، در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.