عکاسی طبیعت: جامعترین راهنمای خرید لنز
راهنمای خرید
عکاسی طبیعت از ژانرهای پرطرفدار عکاسی است، که میتواند اشکال واقعی تا انتزاعی به خود بگیرد. عکاسانی که به دنبال این روش عکاسی میروند، توانایی خلق جذابترین و خلاقانهترین فریمها را با توجه به امکانات خود دارند؛ از عکسهای گسترده و پانوراما گرفته تا عکسهایی با لنزهای فیش آی که طبیعت را همچون کره زمین، کروی نشان میدهد.
البته زمانی که صحبت از عکاسی طبیعت میشود، باید حواستان باشد که: فقط درک از تئوری عکاسی نمیتواند تصاویر شما را منحصربهفرد کند. از آنجایی که این سبک از عکاسی ممکن است کلیشه شده باشد، باید به کمک تجهیزات مناسب، دنیایی جدید را در برابر چشم مخاطبان بگذاریم.
قطعاً مهمترین ابزار برای ثبت هیجانانگیزترین تصاویر از طبیعت، لنزها هستند. در این بخش میخواهیم بهترین لنزهای عکاسی در طبیعت را بشناسیم و ببینیم برای رفتن به دل طبیعت، لنز ما باید چه ویژگیهایی داشته باشد. اگر در شروع کار هستید یک لنز زوم استاندارد میتواند کار شما را راه بیندازد، اما اگر مراحل ابتدایی را گذراندهاید، یک تله فوتو بینظیر را به شما پیشنهاد میکنیم. شاید بپرسید چرا؟ به همین دلیل این مقاله را برای شما نوشتهایم. پس همراه ما باشید تا در طبیعت عکاسی کمی قدم بزنیم.
برای عکاسی طبیعت لنزی را انتخاب کنید که…
قبل از اینکه بیگدار به آب بزنید و به سراغ خرید لنز بروید، بهتر است کمی تحقیق کنید. لنزهای دوربین از گران قیمتترین تجهیزات هستند که اگر به درستی انتخابشان نکنید، نه تنها به کارتان نمیآیند؛ بلکه همیشه حسرت ثبت آنچه که میخواستید را روی دلتان میگذارند!
اگر میخواهید به شکل جدی وارد سبک عکاسی طبیعت بشوید، چندین ویژگی در لنزها وجود دارد که قبل از خرید باید به خوبی بررسی کنید. در ادامه این ویژگیها را میشناسیم.
حتماً بخوانید: تکنیک های عکاسی طبیعت ، آموزش ۱۱ تکنیک کاربردی و حرفهای
یک: فاصله کانونی
معمولاً زمانی که عکاسان به دنبال پیشنهادهایی برای لنز مخصوص عکاسی در طبیعت هستند، به آنها میگویند: از لنزهای زاویه باز یا واید استفاده کنید. درست است که لنزهای واید و اولترا واید میتوانند از بهترین انتخابها برای این کار باشند؛ اما در این بین میتوان به لنزهای دیگری هم اشاره کرد. از جمله: لنزهای زوم استاندارد، لنزهای تله فوتو و لنزهای پرایم یا تک کانونی (فیکس).
لنزهای واید یا اولترا واید
این لنزها محبوبترین انتخابها در میان عکاسان طبیعت هستند. از آنجایی که لنزهای واید یک زاویه دید عریض و فوقالعاده را در اختیار شما میگذارند، میتوانید به ثبت جزئیات و عناصر بصری بیشتری در یک قاب بپردازید.
فاصله کانونی در این لنزها معمولاً بین 14 تا 35 میلیمتر طراحی شده، هرچند ممکن است برخی از آنها با فاصله کانونی 10 تا 12 میلیمتر هم در بازار دیده شوند.
دلیل محبوبیت این لنزها، زاویه دید عریض و عمق میدان زیادی است که به عکاس اجازه میدهد، تمام جزئیات سوژه خود را در قاب بیاورد. به عنوان مثال: میتوانید عکس یک کوه را با تمام محیط اطرافش در قاب خود ثبت کنید.
در نهایت تصویر شما واضح و شفاف بوده و فوکوس از پیش زمینه تا پس زمینه کاملاً در عکس دیده میشود. البته این لنزها میتوانند اطراف تصویر را کمی خمیده کرده و اعوجاجی به آن اضافه کنند، که برای ثبت یک تصویر پویا از مناظر، ویژگی جالبی به نظر میرسد. این ویژگی به عکاس اجازه میدهد، به سوژه خود نزدیک شده و عناصر موجود در قاب را به گونهای انتزاعی با هم ترکیب کند.
لنزهای زوم استاندارد
فاصله کانونی در این لنزها معمولاً بین 24 تا 70 میلیمتر است. استفاده از این لنزها در عکاسی طبیعت بیشتر به این دلیل است که میتوانند یک میدان دید مشابه با چشم انسان ایجاد کنند. به طور کلی عکاسان ترجیح میدهند، لنزهای زوم آنها بین 35 تا 50 میلیمتر فاصله کانونی داشته باشد. به کمک این لنزها میتوانید تصاویر عینی از طبیعت را به ثبت برسانید.
این لنزها بیشتر در موقعیتهایی به کارتان میآیند که بخواهید، بخشهای حاشیهای یک سوژه را کنار گذاشته و تاکید بیشتری روی خود سوژه داشته باشید. همچنین با نزدیک شدن به سوژه نیز تصاویر شما بدون هیچ گونه اعوجاج، به شکل رئال ثبت خواهند شد.
لنزهای تله فوتو
لنزهای تله فوتو هم از پرطرفدارترین لنزها در عکاسی طبیعت به شمار میروند، که فاصله کانونی آنها معمولاً بین 70 تا 200 میلیمتر است. این لنزها در شرایطی که بخواهید حس مقیاس را در عکسهای خود ایجاد کنید، بهترین انتخاب هستند؛ چرا که به شما اجازه میدهند صحنه را فشرده کرده و عمق میدان تصویر را کمتر کنید.
استفاده از این لنزها در ثبت تصاویر از طبیعت میتواند قابهای صمیمانهتری ایجاد کرده و با تمرکز بر سوژه عوامل حواسپرتی را از قاب شما حذف کند.
یک روش دیگر استفاده از لنزهای تله فوتو، فوکوس کردن روی بافتها و الگوهاست تا تصاویر انتزاعی از طبیعت ثبت کنید. از طرف دیگر در زمان عکاسی در طبیعت ممکن است شرایطی ایجاد شود که نتوانید به سوژه خود نزدیک شوید. در این شرایط لنزهای تله و سوپر تله به کمک شما میآیند. احتمالاً هنگام عکاسی در طبیعت با این شرایط بسیار مواجه میشوید؛ بنابراین بهتر است بگوییم: این دسته از لنزها بهترین انتخاب هستند. البته در نظر داشته باشید که ما به شما به چشم یک عکاس حرفهای نگاه میکنیم.
لنزهای پرایم
این لنزها همانهایی هستند که فاصله کانونی ثابتی دارند. در واقع نمیتوانید با آنها از قابلیت زوم برخوردار باشید. با این حال این لنزها هم در عکاسی طبیعت به کار میروند. البته استفاده از لنزهای پرایم یا تک کانونی در عکاسی منظره محدود به سبکهای خاصی از عکاسی است. از این لنزها معمولاً برای عکسبرداری از مناظر شب یا ثبت تصویر ستارگان استفاده میشود.
حتماً بخوانید: تکنیک های عکاسی طبیعت : عمق میدان در عکاسی طبیعت
دو: دیافراگم
این روزها بیشتر دوربینها با لنزهای زوم در یک پکیج قرار گرفته و به فروش میرسند، که دیافراگم متغیری دارند؛ با این حال برای عکاسی طبیعت نیاز به لنزی دارید که دیافراگم ثابت داشته باشد.
معمولاً بیشتر عکاسان طبیعت به ثبت تصاویر در طول روز مشغول هستند و نیازی به دیافراگم باز پیدا نمیکنند. دیافراگمهای باز که قیمت بیشتری هم دارند، بیشتر در ثبت تصاویر پرتره و استودیویی به کار میآیند. از طرف دیگر در عکاسی شب از مناظر هم وجود سه پایه، نیاز عکاسان طبیعت به دیافراگم باز را تا حد زیادی برطرف میکند.
بنابراین برای انتخاب لنز مناسب عکاسی در طبیعت به دنبال دیافراگمهای بسته باشید. در میان لنزهای عکاسی منظره، دیافراگمهایی از f/5.6 تا f/16 پرطرفدارتر هستند. حواستان باشد که دیافراگم کمتر از این مقدار عمق میدان را کم میکند و بیشتر از این مقادیر هم میتواند باعث پایین آمدن کیفیت تصاویرتان شود.
البته باید در نظر داشته باشید که لنزهایی با دیافراگم بستهتر مثل f/2 یا f/2.8 نسبت به لنزهایی مانند f/1.4 مقرونبهصرفهتر هستند. این لنزها از نظر حمل و نقل نیز به دلیل وزن سبک و اندازه کوچکتر، برای عکاسی طبیعت مناسبتر خواهند بود.
سه: فوکوس خودکار در مقابل فوکوس دستی
یکی دیگر از ویژگیهایی که برای خرید لنز مناسب عکاسی طبیعت باید در نظر داشته باشید، قابلیت فوکوس است. شاید تصور کنید سرعت عکاسی در طبیعت به اندازه عکاسی از یک مسابقه فوتبال نیست که به فوکوس خودکار نیاز داشته باشید، با این حال این ویژگی در بسیاری از شرایط به کمک شما میآید.
البته با لنزهای فاقد این قابلیت هم میتوان به سراغ عکاسی منظره رفت. به خصوص برای عکاسی در شب راهی ندارید جز اینکه فوکوس را به شکل دستی و با توجه به نور محیط تنظیم کنید. سرمایهگذاری روی فوکوس خودکار یا دستی، بیشتر به بودجهای که برای خرید لنز در نظر گرفته باشید، بستگی دارد.
چهار: فناوری لرزشگیر
اگر در عکاسی طبیعت از سه پایه استفاده میکنید، لرزشگیر آنچنان برای عکاسیتان حیاتی نیست. هر چند این روزها بیشتر لنزها با این قابلیت طراحی و عرضه میشوند. این قابلیت علاوه بر اینکه عکاسی روی دست در طبیعت را سادهتر میکند، میتواند در شرایط آب و هوایی نامساعد هم به کمکتان بیاید.
در ضمن ویژگی لرزشگیر در شرایط کم نور محیطی به شدت کارایی داشته و باعث میشود تصاویری که ثبت میکند، تار یا بیکیفیت نباشند.
پنج: بدنه مقاوم و ضد رطوبت
زمانی که برای عکاسی پا به دل طبیعت میگذارید، باید منتظر هر نوع شرایط آب و هوایی باشید؛ از باد و باران گرفته تا طوفان!
بدنه بادوام و عایقبندی فوقالعاده لنز و دوربین میتواند یکی از حیاتیترین ویژگیها برای شروع عکاسی در طبیعت باشد. شاید در ابتدا تصور کنید فقط میخواهید در روزهای آفتابی به عکاسی مشغول باشید، اما شرایط آب و هوایی نامساعد میتواند در موقعیتهای مختلفی شما را درگیر کند. البته در نظر داشته باشید، در شرایط نامساعد آب و هوایی میتوان ماندگارترین عکسها را ثبت کرد.
حتماً بخوانید: تکنیک های عکاسی طبیعت : ترکیب بندی در عکاسی طبیعت
چند نمونه از بهترین لنزها برای عکاسی طبیعت
پیشتر معیارهایی که باید در زمان عکاسی منظره در نظر بگیرید را به طور کامل توضیح دادیم. توجه داشته باشید که انتخاب از میان موارد گفته شده مثل لنزهای زوم یا تله، دیافراگم و فوکوس به سبک شما در عکاسی در طبیعت مربوط میشود. در این بخش میخواهیم چند نمونه از بهترین لنزهای عکاسی منظره را معرفی کرده و نقاط مثبت و منفی هر یک را بررسی کنیم.
لنز نیکون مدل Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
لنز نیکون مدل ۱۴-۲۴mm f/2.8 در دسته لنزهای اولترا واید قرار میگیرد، که میتواند تصاویر فوقالعادهای برای شما به ثبت برساند. این لنز دیافراگم سریع و ثابتی دارد که برای عکاسی در طول روز و شب مناسب است. از طرف دیگر بدنهای بادوام داشته که در برابر گرد و غبار و رطوبت، مقاومت خوبی نشان میدهد. عکاسی با این لنز در نهایت سکوت دنبال شده و فوکوس خودکار آن، کار شما را ساده میکند. اما در مقابل باید به وزن بالای آن که نزدیک به 1 کیلوگرم است اشاره کنیم که میتواند کمی شما را در جابجایی لنز دچار خستگی کند. برای بررسی بیشتر مشخصات فنی این لنز، میتوانید به صفحه اختصاصی آن بروید.
لنز سونی مدل Sony FE 24-70mm f/2.8 GM
لنز سونی ۲۴-۷۰ f2.8 یک لنز زوم با قابلیت فوکوس خودکار داخلی است. کیفیت تصاویر ثبت شده با این لنز فوقالعاده خواهد بود. در ضمن این لنز میتواند تصاویر خارقالعاده در طول عکاسی طبیعت در شب نیز به ثبت برساند. سیستم فوکوس خودکار آن سریع بوده و بدنه لنز نسبت به گرد و غبار و رطوبت مقاومت بالایی دارد. نقطه منفی این لنز هم میتوان وزن نسبتاً بالای آن دانست که حدود 900 گرم است. البته در حاشیه تصاویر ثبت شده هم ممکن است بخشهای شارپی ایجاد کند. اگر قصد مقایسه این لنز را با سایر مدلها دارید، میتوانید در فروشگاه دیدنگار سوالات خود را از مشاوران متخصص فروش بپرسید.
لنز Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2 for Nikon
لنز تامرون SP 70-200mm F :2/8 G2 در دسته لنزهای تله فوتو قرار میگیرد. این لنز دوام بالایی دارد و میتواند در عکاسی طبیعت و در موقعیتهای مختلف شما را همراهی کند. استفاده از عدسیهای غیر کروی LD و XLD در این لنز باعث میشود که خطاهای رنگی مختلف اصلاح شوند. همچنین، این لنز دارای فناوری لرزشگیر داخلی است، که عکاسی در شب یا در آب و هواهای ناسازگار را سادهتر میکند. البته باید در نظر داشته باشید که وزن این لنز هم کمی سنگین بوده و حدود 1.5 کیلوگرم است. البته مطمئن باشید با این وزن هم ارزش خرید دارد. این لنز آنقدر محبوب است که نیاز به معرفی بیشتر ندارد.
لنز سونی مدل Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS Lens
لنز سونی Sony FE 70-200mm f/2.8 یک لنز تله فوتو فوقالعاده برای عکاسی طبیعت است، که کیفیت تصاویر ثبت شده با آن عالی است. این لنز لرزشگیر داخلی داشته و تصاویر شارپ با رنگهای شفاف را ایجاد میکند. بدنه لنز هم به رطوبت و گرد و غبار مقاوم است تا با خیال راحت در طبیعت عکاسی کنید. دیافراگم این لنز سونی بسیار سریع عمل کرده و بوکههای جذابی در تصویر ایجاد میکند. البته اگر این لنز انتخاب شماست باید وزن بالای آن را که حدود 1.5 کیلوگرم است، نسبت به نقاط مثبتی که دارد، بپذیرید. تجربه عکاسی با این لنز چنان تحول چشمگیری در عکسهای شما ایجاد میکند، که اگر وزن آن بالاتر از این حرفها هم بود، بیشک آن را انتخاب میکردید. برای عکاسی آسان و دریافت سریع هر کدام از لنزها، کافی است، به دسته لنزها در منوی سایت دیدنگار بروید و با خیال راحت مراحل خرید را انجام دهید.
برای عکاسی طبیعت آماده هستید؟!
برای عکاسی طبیعت در وهله اول باید به خوبی از تئوریهای عکاسی اطلاع پیدا کرده باشید و بعد از آن به سراغ خرید تجهیزات بروید. در این بخش درباره لنزهای مناسب برای عکاسی منظره صحبت کردیم و گفتیم برای خرید لنزها باید به چه ویژگیهایی بیشتر دقت داشته باشید.
برای شروع عکاسی طبیعت شاید لنزهای زوم استاندارد گزینههای بهتری باشند؛ زمانی که سلیقه و سبک خود را در عکاسی طبیعت پیدا کردید، به سراغ خرید لنزهای حرفهایتر بروید. بیشتر عکاسان طبیعت مجموعهای از لنزهای تله، واید و غیره را در زمان عکاسی به همراه دارند. پس در نظر داشته باشید که قرار نیست تا آخر عمر فقط با یک لنز عکاسی کنید. مجموعهتان را به مرور تکمیل کنید تا در زمینه عکاسی منظره، حرفی برای گفتن داشته باشید.
شما از چه لنزهایی برای عکاسی در طبیعت استفاده میکنید؟! آیا سنگینی این لنزها تا به حال مشکلی برای شما ایجاد کرده است؟! چه چالشهایی در سبک عکاسی طبیعت وجود دارد؟ از خاطرات و تجارب خود برای ما هم بنویسید. در بخش دیدگاهها منتظر شنیدن حرفهای شما هستیم.
به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله را هم بخوانید
تکنیک های عکاسی طبیعت : آموزش عکاسی طبیعت
برای آموزش کامل مهارت های عکاسی و فیلمبرداری می توانید در دوره های عکاسی و دوره های فیلمبرداری آموزشگاه دیدنگار شرکت کنید.