لنز دوربین USM و STM : حرفهایترین بررسی تفاوت + کاربرد
آموزش عکاسی
موقع خرید لنز که میرسد، دو اصطلاح مخفف جلوی چشمانتان سبز میشوند که اگر چیزی از آنها ندانید، انتخاب خوبی نخواهید داشت. لنز USM و لنز STM دو لنز با ویژگیهای مختلف هستند که باید از بین این دو بهترین گزینه را انتخاب کنید.
اول از همه بگوییم که این دو واژه یعنی USM و STM به ویژگی فوکوس لنز مربوط میشوند. برای این که ببینیم این مخففها چه میگویند و لنزهای مختلف چه تفاوتی با یکدیگر دارند، همراه ما باشید. در این بخش هر آنچه از این لنزها لازم باشد بدانید، در اختیار شما قرار میدهیم.
منظور از لنز USM و STM چیست؟!
قبل از این که به بررسی دقیق این دو نوع لنز بپردازیم در وهله اول باید متوجه شویم این واژهها دقیقاً مخفف چه عباراتی هستند.
STM مخفف واژه Stepper Motor است که به آن موتور پلهای میگویند. این لنز قابلیت فوکوس خودکار کاملاً روان دارد؛ اما معمولاً کند است. در طرف مقابل USM مخفف Ultra Sonic Motor یا واژه موتور اولتراسونیک است که سرعت فوقالعادهای دارد. البته این موتورها جزو موتورهای بیصدا محسوب نمیشود.
خرید لنز متناسب با هدفی که شما در سر دارید، اهمیت زیادی دارد. چرا که این وسایل گران و حساس هستند که فاکتورهای کیفیت یک تصویر را مشخص میکنند. از تمام عناصر موجود در لنز گرفته تا دیافراگم و تعداد تیغههای آن و سیستم فوکوس خودکار، همگی روی نتیجه نهایی عکاسی شما تاثیر میگذارند. پس نمیتوان آنقدر ساده از کنار آنها رد شد. برای این که ساده از کنار این دو لنز عبور نکنیم، ابتدا نگاهی کوتاه به تاریخچه آنها میاندازیم تا ببینیم این لنزها از کجا سروکلهشان پیدا شده است.
سفری تاریخی به سیستمهای فوکوس کانن
تاریخ تولد اولین سیستم فوکوس خودکار موفق را باید سال 1985 ثبت کرد. در این سال اولین دوربین عکاسی به سیستم فوکوس خودکار مجهز شد. کارشناسان کانن موتور فوکوس خودکار را در بدنه دوربین و در اتصال با لنز قرار داده بودند. در واقع موتوری که درون بدنه قرار گرفته بود میتوانست لنز را بچرخاند تا فوکوس به شکل اتوماتیک تنظیم شود.
جالب است بدانید که در آن سالها کمپانیهای دیگری هم به فکر تولید سیستم فوکوس خودکار بودند. نیکون، یاشیکا و پنتاکس هم از طراحی مشابهی برای قرار دادن سیستم فوکوس خودکار در دوربینهایشان استفاده کردند. اما طراحان کانن تصمیم گرفتند جای موتور فوکوس را تغییر دهند و آن را داخل لنز جایگذاری کنند. پس از 30 سال مشخص شد که طراحان کانن نسبت به کمپانیهای دیگر درک دقیقتری از این سیستم داشتند و تصمیم آنها درست بوده است. بعد از آن بود که تمامی کمپانیها، سیستم فوکوس خودکار را در داخل لنز قرار دادند.
در سال 1987 بود که کانن یک سیستم فوکوس خودکار با عمکلرد عالی را معرفی کرد. این سیستم با نام EOS (Electro-Optical System) یا سیستم الکترونوری شناخته میشود که دو نوع موتور فوکوس خودکار دارد. اولی یک موتور DC یا موتور استاندارد فوکوس بود و دومی موتور حلقهای پیزوالکتریک نام داشت. این موتور میتوانست گشتاور بالا در سرعتهای پایین را ایجاد کند، بنابراین نیازی به جعبه دنده نبود.
در حال حاضر سیستمها یا موتورهای فوکوس خودکار چه هستند؟
امروزه به طور کلی 3 فناوری مشخص برای سیستمهای فوکوس خودکار در لنزهای کانن وجود دارد:
- موتورهای معمولی درایو مستقیم یا DC
- موتورهای STM
- موتورهای USM
در ادامه نگاهی به تفاوت این موتورها و ویژگی آنها میاندازیم تا متوجه شوید هر کدام برای چه کاری مفید هستند.
یک: موتورهای درایو مستقیم
اگر لنزی که از آن استفاده میکنید هیچ کدام از واژههای STM یا USM را با خود به یدک نمیکشد، احتمالاً از نوع DC یا مورتوهای فوکوس خودکار معمولی است. این سیستمها فوکوس خودکار را برای شما فراهم میکنند؛ اما در زمان استفاده از آنها دیگر خبری از سرعت بالا، روانی یا بیصدایی که در سیستمهای دیگر است، دیده نمیشود. البته لنزهایی با سیستم فوکوس DC برای عکاسان تازهکار انتخاب بهتری هستند.
دو: لنز USM با موتور اولترا سونیک
اولین موتورهای اولترا سونیک برای لنزهای کانن، در دهه 90 معرفی شدند. همچنان تا به امروز هم میتوان لنزهای USM را از محبوبترینها در دنیای عکاسی به حساب آورد.
نحوه کار این موتور این گونه است که لرزشهای اولترا سونیک یا همان نیروی ارتعاش، تبدیل به نیروی مورد نیاز برای چرخش لنز میشود. در نتیجه لنز به حرکت درمیآید تا به فوکوس دلخواهتان برسید. در واقع این سیستم این گونه کار میکند که فرکانسهای لرزشی که به یک حلقه میرسند، باعث به چرخش درآوردن حلقه دیگر میشوند. یکی از این حلقهها در بدنه لنز و دیگری روی AF محکم شده است.
در حال حاضر لنزهای USM به سریعترین موتور فوکوس خودکار کانن مجهز هستند و به شما اجازه میدهند بدون نیاز به خاموش کردن فوکوس خودکار، به صورت دستی هم فوکوس را تنظیم کنید. موتورهای USM سه نوع مختلف دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
Ring-type USM یا موتورهای حلقهای USM
لنزهایی با موتور USM حلقهای را میتوان متداولتر از سایر انواع دانست. از 49 لنز کانن که موتورهای USM دارند، 42 مورد از آنها دارای USMهای حلقهای هستند. ویژگی این موتورها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- این موتورها به اندازه کافی قدرت دارند که گروه لنزهای فوکوس را به حرکت درآورند.
- نیاز به مکانیزمی برای کاهش سرعت ندارند.
- زمانی که موتور موقعیت خوبی پیدا کند، برای حفظ موقعیت نیازی به نیروی دیگری ندارد. در نتیجه به سیستم دنده برای کاهش سرعت هم نیازی نیست.
- این موتورها با سرعت بالایی شروع به فعالیت کرده و از فعالیت باز میایستند.
به عنوان مثال لنز کانن Canon EF 16-35mm F2.8L II USM را میتوان در این دسته قرار داد. این لنز کانن با کارایی عالی، بدنه ضدآب و زاویه فوق گسترده است. این لنز برای بهبود کیفیت لبه به لبه تصویر طراحی شده و نیاز عکاسان حرفهای و آماتوری که به دنبال پیشرفت هستند را برطرف میکند. سه عنصر نوری غیرکروی لنز، وظیفه افزایش کیفیت تصویر را بر عهده دارند و دیافراگم F/2.8 نیز هنگام عکسبرداری در زوایای گستردهتر، محوشدگی پسزمینه زیبا و طبیعی تولید میکند. برای آشنایی بیشتر با این لنز میتوانید به صفحه آن در سایت دیدنگار سر بزنید.
موتور میکرو USM (Micro USM)
این موتورها همان طور که از نامشان پیداست، کوچکتر هستند. بنابراین میتوان آنها را در هر نوع لنزی جای داد. از طرف دیگر این موتورها نسبت به سایر سیستمهای فوکوس خودکار مقرون به صرفهتر نیز هستند. در این موتورها برای اتصال از چرخ دنده استفاده میشود و میتوان آن را ترکیبی از نمونههای قدیمی سیستم فوکوس خودکار و موتورهای USM به حساب آورد.
لنز کانن مدل Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III یکی از بهترین مثالها برای این گروه از لنزها با موتورهای فوکوس میکرو USM است. این لنز با یک محدوده تله فوتوی گسترده و یک موتور AF سریع و ساکت، یک لنز دارای زوم ۴ برابری کامپکت و سبکوزن میباشد. اگر قصد مقایسه این لنز یا سایر لنزها را دارید علاوه بر مراجعه به سایت دیدنگار، میتوانید از مشاوران متخصص ما نیز کمک بگیرید.
موتور نانو USM (Nano USM)
در سال 2016 بود که کانن از جدیدترین سیستم فوکوس خودکار خود یعنی نانو USM رونمایی کرد. این موتور علاوه بر این که از نظر سرعت با موتورهای USM حلقهای به خوبی رقابت میکند؛ بلکه کاملاً بیسروصدا و یکپارچه کار میکند.
اغراق نیست اگر بگوییم لنزهایی که سیستم Nano USM دارند، به ایدهآلترین موتورهای فوکوس خودکار مجهز شدهاند. این لنزها هم میتوانند برای عکاسی روزانه کاربرد فوقالعادهای داشته باشند و هم برای انواع فیلمبرداری.
این موتورهای فوکوس را در واقع میتوان ترکیبی از سرعت بالای Ring-type USM و سکوت موتورهای STM دانست. کنترل روی سوژههای سریع با این موتورهای فوکوس سادهتر میشود و امکان استفاده از سیستم ردیابی سوژه هم در آنها وجود دارد.
بهتر است بدانید، لنز EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM اولین لنزی از کانن بود که به این موتورهای فوکوس حیرتانگیز مجهز شد.
موتورهای فوکوس خودکار STM یا پلهای
لنزهایی که به موتور فوکوس خودکار STM مجهز هستند، به لنزهای بدون سروصدا شهرت دارند. این لنزها میتوانند عکسها و فیلمهای فوقالعادهای بگیرند و وجود فناوری Stepping Motor در آنها باعث میشود که همه چیز در نهایت روانی و سکوت دنبال شود. در واقع این لنزها دو ویژگی عالی برای فیلمبرداری را دارند.
سرعت در این موتورها شاید به پای موتورهای اولترا سونیک نرسد، اما همچنین برای عکاسی روزانه و پروژههای معمولی، به اندازه کافی سریع هستند.
حرکات دقیق و کوچکی که موتورهای STM برای هماهنگی مداوم با فاصله کانونی انجام میدهند، در کنار فعالیت بدون سروصدا باعث میشود به راحتی یک فیلم باکیفیت را بدون وجود نویزها و صداهای داخل دوربین، ضبط کنید.
سیستمهای فوکوس STM کاملاً الکترونیکی هستند و در آنها خبری از چرخ دنده یا حلقهها برای اتصال نیست. در واقع در این سیستم، حلقه فوکوس فقط با سیگنالهای الکترونیکی به حرکت درمیآید. با وجود این نوع سیستم فوکوس باید قید ویژگیهای فوکوس لمسی را بزنید که این موضوع میتواند یک امتیاز منفی در لنزهای STM محسوب شود.
موتورهای STM هم در واقع دو نوع مختلف دارند:
- STMهای دندهای: این موتورها را در لنزهای کوچک و جمع و جور قرار میدهند که از چرخ دندههای مارپیچی برای هدایت فوکوس استفاده میکند.
- STMهای سر-پیچی: این موتورها در لنزهای بزرگتر کاربرد دارند و به نسبت STMهای دندهای صدای کمتر و سرعت بیشتری را در اختیارتان میگذارند.
لنز کانن Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS و Canon EF 40mm f/2.8 دو نمونه از لنزهای STM با فاصله کانونی ثابت و متغیر هستند. با هر دوی این لنزها میتوانید تصاویر بینظیری ثبت کنید. این لنزها دارای قابلیت فوکوس دستی و اتوماتیک هستند. برای خواندن مشخصات فنی دقیق این محصولات پیشنهاد میکنیم به صفحات اختصاصی آنها بروید و پیش از خرید هدف خود را با مشاوران فروش ما در میان بگذارید تا در کمترین زمان شما را به بهترین نتیجه برسانند.
بالاخره کدام لنز؟! STM یا USM
تا این اینجا با انواع سیستمهای فوکوس خودکار کانن آشنا شدید. برای این که در آخر بتوانید راحتتر تصمیم بگیرید، لیستی از مزایای هر یک از موتورهای STM و USM را برای شما جمع آوری کردهایم. تصمیم نهایی با شماست.
مزایای سیستم فوکوس USM
- قیمت: گران
- درجه عکاسی: حرفهای
- در عکاسی کاربرد بیشتری دارد.
- موتور صدای کمی دارد.
- سرعت بالا
- در لنزهای سری L کانن استفاده میشود.
- سنگینتر
- کیفیت بدنه مقاومتر در برابر آب و هوا
مزایای سیستم فوکوس STM
- قیمت: مقرون به صرفه
- درجه عکاسی: آماتور
- در فیلمبرداری کاربرد بیشتری دارد.
- موتور کاملاً بیصدا
- فوکوس روان و نیاز به تمرکز کمتر برای شکار سوژه
شما کدام لنز راترجیح میدهید؟! STM یا USM
به طور کلی لنزهای USM نسبت به انواع STMها سریعتر هستند. به همین دلیل بیشتر عکاسانی که سبک عکاسی اکشن، ورزشی، مستند و حیات وحش را دنبال میکنند، به سراغ این لنزها میروند. از طرف دیگر این لنزها با توجه به عملکرد مکانیکیشان، فوکوس دستی قابل قبولی هم در اختیار عکاس قرار میدهند. با این حال سیستم فوکوس STM کاملاً روانتر از USMها است و این یک ویژگی کلیدی برای فیلمبرداری است. سکوت لنزهای STM را هم نمیتوانید در اولترا سونیکها پیدا کنید!
این که از بین این دو کدام یک را انتخاب میکنید، بستگی به هدف و سبک عکاسی شما دارد. البته اگر بودجهتان برای شما تصمیم میگیرد، احتمالاً باید به سراغ STMها بروید!
شما تجربه عکاسی با کدام نوع سیستم فوکوس را دارید؟! کار کردن با لنزهای STM راحتتر است یا USM؟! نظرات خود را در بخش دیدگاهها برای ما بنویسید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید
روی لنز هیچکدوم نوشته نشده usm – stm هیچی ننوشته چجوریه الان لنزم کدومه ؟؟؟
سلام وقت بخیر داخل دهانه لنزهای کانن مدل stm و usm خورده مثلا لنزهای ۱۸-۱۳۵ سری قدیمشون میشه stm و سری جدیدا همشون usm هستش