لنز تیلت شیفت چیست؟ همه چیز درباره Tilt-Shift
راهنمای خرید
لنزها همیشه آن چیزی را که با چشمان خود میبینید، ثبت نمیکنند. با توجه به اینکه لنز چه ساختاری داشته باشد، ممکن است تصویر شما هم تغییرات محسوسی داشته باشد. لنز تیلت شیفت هم یکی از همین لنزهاست که امکان کنترل پرسپکتیو را به عکاس میدهد.
از آنجایی که این لنزها با ساختار خاصی طراحی میشوند، امکان خم شدن و چرخیدن دارند. به همین دلیل میتوانید پرسپکتیو سوژه مورد نظر یا صحنه را کنترل کنید. این موضوع باعث شده که لنز Tilt-Shift یکی از محبوبترینها در میان عکاسان معماری باشد. اما استفاده از این لنزها فقط به این سبک از عکاسی محدود نمیشود.
در این بخش میخواهیم به دل جزئیات لنز تیلت شیفت برویم و با نحوه عملکرد آن آشنا شویم. همراه ما باشید تا ببینید از این لنز برای چه کارهایی میتوانید استفاده کنید.
داستان تولد اولین لنز تیلت شیفت!
در گذشتههای دور که خبری از دوربینهای DSLR و SLR نبود، دوربینهای لارج فرمت فانوسی بازار را به دست داشتند. این دوربینها به گونهای ساخته میشدند، که میتوانستند به شکل آزادانه به تمام جهات بچرخند! بنابراین نیازی به تیلت شیفتهای امروزی احساس نمیشد.
اما زمانی که سروکله دوربینهای DSLR و SLR جدید با سیستم 135 پیدا شد؛ دیگر این دوربینهای قدیمی در بازار حرفی برای گفتن نداشتند. این جا بود که لنزهای تیلت شیفت برای ارائه همان کارایی قدیمی، متولد شدند. این لنزهای جدید پایبند به اثر شیمپ فلاک (Scheimpflug) هستند و اولین لنز Tilt-Shift را کمپانی نیکون به دنیا عرضه کرد.
در سال 1961 بود که اولین لنز تیلت شیفت دنیا با نام PC Nikkor 28mm f/4 به صنعت عکاسی معرفی شد، تا انقلابی در ثبت تصاویر با دوربینهای جدید به وجود آورد. این لنز در دسته لنزهای واید قرار میگرفت و ساختار منحصربهفرد خود را داشت.
یک دهه بعد از ورود قدرتمند لنز تیلت شیفت نیکون، کانن هم به میدان بازی وارد شد. در سال 1973 این کمپانی یک لنز تیلت شیفت با فاصله کانونی 35 میلیمتر و حداکثر دیافراگم f/2. 8 را به بازار عرضه کرد که در آن زمان 147هزار ین ژاپن قیمت داشت.
اما این لنزها چه چیزی داشتند که به وجود آنها در صنعت عکاسی نیاز بود؟! در ادامه متوجه میشویم!
لنزهای تیلت شیفت چه دردی را از عکاسان درمان میکنند؟!
مهم ترین تفاوت این لنزها با لنزهای دیگر امکان تغییر زاویه سنسور (صفحه حساس) در برابر صفحه لنز است. این کار به عکاس اجازه میدهد پرسپکتیو صحنه را اصلاح و کنترل کند. بیایید این موضوع را با مثال بررسی کنیم.
فرض کنید: در سبک عکاسی طبیعت مشغول به کار هستید، و میخواهید از یک سوژه نزدیک به دوربین خود عکسی بگیرید. مثلاً: گلهای سرخ یا سنگهایی با شکلهای عجیب و غریب. اما نمیخواهید پس زمینه سوژه بلور blur شود. در عوض دوست دارید کوههای دور دست هم با کیفیت و وضوح در پشت این سوژه دیده شوند. چه میتوانید کنید؟! آیا امکان تغییر عمق تصویر را با لنزهای ساده دارید؟
یا اینکه به عکاسی معماری مشغول هستید، و از ساختمانهای کوتاه و بلند عکس میگیرید. برای این کار از لنزهای واید استفاده میکنید؛ اما اعوجاج حاشیه تصویر شما را کلافه کرده و نمیخواهید خطوط ساختمان خمیده باشند. راهکاری دارید؟!
حتی عکاسان تبلیغاتی و صنعتی هم از این مشکلات دارند. فرض کنید میخواهید از یک جواهر عکاسی کنید، اما هرچه دیافراگم را بیشتر میبندید، باز هم تمام سوژه شما شارپ و واضح نیست و عمق میدان چیزی نیست که در نظر دارید. چه باید کنید؟!
راهحل تمام این مشکلات استفاده از لنزهای تیلت شیفت است. با تغییر زاویه سنسور نسبت به صفحه لنز میتوانید پرسپکتیو را تغییر دهید. با این کار خطوط ساختمانی که میخواهید از آن عکس بگیرید با خطوط سنسور شما یکسان بوده و موازی دیده میشوند، نه خمیده!
برای اینکه درک عمیقتری از این لنزها داشته باشیم، بیایید نگاهی کوتاه به ساختار آنها بیندازیم.
لنز Tilt-Shift چگونه ساخته میشود؟!
لنزهای تیلت شیفت به طور کلی در دسته لنزهای واید قرار میگیرند، که فاصله کانونی کوتاهتری دارند. زاویه دید در این لنزها بیشتر است و با چرخش به جهات مختلف میتوانند، از همگرا شدن خطوط که در سایر لنزهای واید اتفاق میافتد، جلوگیری کنند.
این لنزها از لنزهای معمولی متفاوت هستند و به طور کلی در دو نوع Shift و Tilt-Shift عرضه میشوند که حرکات مختلفی دارند. یکی از ویژگیهای مشترک لنزهای تیلت شیفت این است که در آنها خبری از فوکوس اتوماتیک نیست. پس باید با صبر و حوصله بیشتری با این لنزها کار کنید تا فوکوس دستی تنظیم شود.
واژه Shift که از آن در نام این لنزها استفاده شده، به معنای حرکت در جهت افقی یا عمودی است. این لنزها با ساختار منحصربهفرد خود امکان حرکت افقی و عمودی را فراهم میکنند. میزان حرکت لنز هم روی بدنه آن مشخص شده است، که با واحد میلیمتر نوشته میشود.
معمولاً لنزهای تیلت شیفت امکان جابجایی 10 میلیمتری در دو محور افقی و عمودی را فراهم میکنند. البته در برخی از لنزها این مقدار به 15 میلیمتر هم میرسد؛ یعنی در مجموع 30 میلیمتر امکان جابجایی وجود دارد.
ویژگی مشترک لنزهای تیلت شیفت چیست؟!
اگر بخواهیم ویژگیهایی را به لنزهای تیلت شیفت اختصاص دهیم، 6 ویژگی مشترک در تمام آنها دیده میشود:
- جلوههای مینیاتوری
- بالا بردن عمق میدان
- اصلاح خطوط همگرایی
- ثبت تصاویر پانوراما
- حرکت در محور افقی
- ضد بازتابش
برای شروع عکاسی با این لنز دوربین عکاسی باید صبر داشته باشید تا: ز غوره حلوا سازید! از آنجایی که این لنزها فوکوس اتوماتیک ندارند و ترکیبهای مختلفی از حالتهای Tilt، Shift و Rotate در آنها دیده میشود، یاد گرفتن عکاسی با آنها به زمان بیشتری نسبت به لنزهای دیگر نیاز دارد. برای عکاسی با این لنزها باید با دقت و حوصله کادر خود را پیدا کرده و فوکوس را تنظیم کنید؛ پس توقع عکسهای فوری و فوقالعاده نداشته باشید.
از طرف دیگر معمولاً برای ثبت تصاویر با این لنزها به سه پایه هم نیاز پیدا خواهید کرد، تا تنظیمات فوکوس و قاب خود را از دست ندهید. لنزهای تیلت شیفت فقط در زمان عکاسی طبیعت یا معماری همراه شما نیستد؛ با این لنزها حتی میتوانید عکاسی پرتره انجام دهید. اما نکته مهم همان: یاد گرفتن عکاسی با لنز تیلت شیفت است.
ویژگیهایی مثل: بالاتر بردن عمق میدان در حالی که سوژهها از پیش زمینه تا پس زمینه به شکل واضح و شارپ دیده میشود، میتواند تصاویر خارقالعادهای را با دوربین شما به ثبت برساند. گاهی عکاسان بعد از استفاده از این لنزهای عجیب، حتی دیگر تمایلی به استفاده از لنزهای معمولی ندارند!
با توجه به هدفی که لنزهای تیلت شیفت دنبال میکنند، یک سوال ممکن است ذهن شما را درگیر کند. آیا با توجه به پیشرفتی که در نرم افزارهای مختلف برای اصلاح پرسپکتیو وجود دارد، باز هم به لنزهای Tilt-Shift نیاز خواهیم داشت؟! پس بخوانید …
با وجود فتوشاپ باید با لنزهای Tilt-Shift خداحافظی کرد!؟
شاید در ظاهر تصور کنید که ثبت عکس از یک ساختمان و تنظیم پرسپکتیو آن با فتوشاپ زمان خیلی کمتری از شما میگیرد؛ پس چرا خود را به دردسر بیندازیم؟
از نظر کوتاه بودن زمان حق با شماست؛ اما وقتی تصویر را با نرم افزارهای اصلاحکننده تغییر میدهید، بافت، وضوح و شارپ بودن آن هم از دست میرود. این اتفاق در اثر: فشرده شدن پیکسلها و در فوکوس نبودن سوژه روی میدهد.
این در حالی است که با استفاده از لنز تیلت شیفت، میتوانید فوکوس را تنظیم کرده و تمام بخشهای تصویر را با نهایت کیفیت و شارپنس داشته باشید.
معرفی بهترین لنزهای تیلت شیفت برای عکاسی
لنزهای تیلت شیفت تنوع بسیاری دارند، که شما میتوانید با توجه به هدف عکاسی خود، بهترین آنها را انتخاب کنید. این لنزها ممکن است از حالت: تیلت و شیفت پشتیبانی کنند یا حالت Rotate هم در آنها دیده شود.
حالت تیلت به معنای: چرخیدن برخی از المانها حول یک محور فرضی برای اصلاح و یا افزایش عمق میدان است. با این چرخش، فوکوس خود را تنظیم میکنید. این چرخش معمولاً بر حسب درجه اندازهگیری میشود و میتواند بین 4 تا 20 درجه باشد.
حالت Rotate در تمام لنزهای تیلت شیفت وجود ندارد. این حالت یک حرکت اضافی است که باعث: چرخش لنز حول محور مرکزی دوربین میشود. این چرخش زاویههای خاصتری را در اختیار شما قرار میدهد.
تا اینجا با ساختار و عملکرد این لنزهای عجیب و غریب آشنا شدیم. در ادامه چند نمونه از بهترین لنزهای تیلت شیفت را معرفی میکنیم. آمادهاید؟
لنز کانن Canon TS-E 17mm f/4L Tilt-Shift Lens
این لنز کانن را میتوان یکی از لنزهای تیلت شیفت با کاربری خاص دانست. بیشتر افراد معمولاً لنز 24 میلیمتری را ترجیح میدهند؛ اما اگر میخواهید از لنزهای تیلت شیفت برای عکاسی معماری استفاده کنید، بهتر است هر دو را در کیت عکاسی خود داشته باشید. قدر این لنز را زمانی خواهید فهمید، که بخواهید در محیطهای کوچک، مثل کوچه پس کوچههای باریک عکاسی کنید! برای خرید این لنز کافی است به فروشگاه دیدنگار بروید و یک دل سیر این لنز را بررسی کنید.
لنز نیکون Nikon PC NIKKOR 19mm f/4E ED Tilt-Shift
این لنز نیکون بیشترین میزان زاویه دید و کمترین فاصله کانونی را در سری لنزهای Tilt-Shift نیکون دارد. عملکرد تیلت و شیفت در این لنز برخلاف بسیاری از نمونهها، مستقل از یکدیگر دنبال میشود، که همین موضوع میتواند مزیتی برای عکاسی با این لنزها تلقی شود. ایجاد جلوههای مینیاتوری، حذف اعوجاج و ثبت تصاویر پانوراما فوقالعاده، تخصص این لنز است! دیگر چه میخواهید؟ برای آشنایی بیشتر با مشخصات فنی و قابلیتهای این لنز به صفحه اختصاصی آن بروید، و اگر سوالی داشتید از متخصصان فروش بپرسید.
لنز کانن Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro Tilt-Shift
این لنز کنون میتواند یکی از همهکارهترین لنزهایی باشد که تا به حال دیدهاید! از این محصول میتوانید به عنوان لنز تله فوتو، ماکرو و تیلت شیفت استفاده کنید و تصاویر هیجانانگیز به ثبت برسانید. دهانه نصب مناسب آن Canon EF بوده و در دسته لنزهای تک کانونی (پرایم) قرار میگیرد.
شما از لنزهای تیلت شیفت برای چه کاری استفاده میکنید؟!
در این بخش با انواع لنز Tilt-Shift آشنا شدیم و کاربرد آنها را فهمیدیم که امکان کنترل پرسپکتیو را به شما میدهند. البته عکاسی با این لنزهای وسوسهانگیز معمولاً چالشهای بسیاری هم دارد. باید با تنظیم کردن چرخشها آشنا شوید تا بتوانید عکسها را آن طور که در ذهن دارید، به ثبت برسانید. با این حال این لنزها با توجه به شارپنس و ویژگیهای دیگری که در اختیار شما قرار میدهند، میتوانند یکی از همیشگیترین همراهان شما شوند.
بسیاری از عکاسان از لنزهای تیلت شیفت برای ثبت عکسهای پرتره و حتی عکسهای روزانه استفاده میکنند. این لنزها همچنین دنیای تصاویر تبلیغاتی و ثبت تصویر از انواع غذاها را متحول کردهاند.
شما با لنزهای تیلت شیفت چه تجربهای داشتهاید؟! آیا از این لنزها برای عکاسی استفاده میکردید یا به تازگی به فکر خرید آنها افتادید؟! آیا چالشی در زمان استفاده از این لنزها شما را اذیت میکند؟! در بخش دیدگاه منتظر شنیدن نظرات و سوالات شما هستیم.
منابع: masterclass
با سلام;
ممنون از این مقاله ی جالب و مفید که ارائه کردید. من برای عکاسی از غذا و محصولات تصمیم گرفتم که برای دوربین GFX 100s که در حال حاضر ازش استفاده میکنم لنز جدید GF 110mm F/5.6 Tilt-Shift لنز رو خریداری بکنم. یک لنز عالی برای عکاسان تبلیغاتی که در استودیو می توانند ازش استفاده بکنند…